reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX chce vypustit poslední raketu na jedno použití

24.1.2017, Jan Vítek, aktualita
SpaceX chce vypustit poslední raketu na jedno použití
Dlouhodobý cíl společnost SpaceX je jasný, a sice zcela běžně využívat rakety, které bude možné znovu a znovu používat pro snížení nákladů na minimum. Elon Musk nyní říká, že se chystá vypustit poslední raketu na jedno použití.
Zda to bude jedna z posledních raket na jedno použití, nebo opravdu poslední, to se ještě uvidí, nicméně jde přinejmenším o důležitý milník, za nímž už je plánováno vypouštění pouze takových raket, které se alespoň zčásti dokáží vrátit na zem, aby mohly být znovu použity. SpaceX už se vrátila k letům, když nedávno odstratoval další Falcon 9 s nákladem 10 satelitů pro Iridium. Nyní půjde ale o něco jiného, a sice satelit EchoStar 23, který poletí 30. ledna a ten váží kolem 5,5 tun, přičemž vynesen má být na geostacionární oběžnou dráhu. To tak bude vyžadovat použití konfigurace Falcon 9 v1.2 (Full Thrust) Expendable, která dokáže tak vysoko vynést až 8,3 tun, ale její první stupeň se již nedokáže vrátit zpět.





Musk na svém Twitteru oznámil, že Falcon Heavy nebo další upgradovaný Falcon 9 (Block 5) bude finální verze dané architektury a poletí ještě do konce tohoto roku. Očekává od něj "výrazně vylepšený výkon a také snadnější možnost dalšího použití", takže příště už by měly být tak těžké objekty vynášeny pomocí těchto raket, které budou mít dostatek výkonu a paliva i pro návrat na zem.

Není tak jisté, zda všechny budoucí rakety firmy SpaceX budou určeny pro bezpečný návrat, ale každopádně to je aktuální záměr a má se to stát pravidlem. Stále však ještě zbývá učinit jeden velký krok v daném konceptu, a sice znovu použít některý z prvních stupňů rakety Falcon 9, který již dokázal přistát. Ještě pár dní před nehodou Falconu 9 z loňského září se mluvilo o tom, že na znovupoužitém Falconu 9 ještě do konce roku 2016 poletí 5tunový satelit SES-10, ale z toho pochopitelně sešlo. Dle aktuálního letového plánu ale byl tento záměr pouze pozdržen a daný satelit má letět v druhé polovině února pomocí základního stupně F9-023 Falconu 9, který jako vůbec první přistál na plovoucí plošině Of Course I Still Love You. SES-10 také poletí na geostacionární dráhu, ale už se vejde do limitu 5,3 tuny, aby mohl letět na znovupoužitelné raketě.

Zdroj: Ars Technica, Space Flight Now
reklama