reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX chystá další test prototypu Starship, vydá se do výšky 18 km

14.9.2020, Jan Vítek, aktualita
SpaceX chystá další test prototypu Starship, vydá se do výšky 18 km
Prototypy vyvíjené vesmírné lodi Starship už nebudou jen tak hopkat několik desítek metrů nad zemí. Jak se dalo očekávat, SpaceX se s nimi postupně odváží výš a výš a tentokrát to bude let do výšky 60 tisíc stop. 
Chystá se tak zkouška prototypu Starship SN8, která proběhne nejdříve za týden a my se přímo od Elona Muska dozvídáme, že tentokrát už bude jeho test zahrnovat výlet do výšky 60.000 stop, čili více než 18 kilometrů. Tam na něj firma SpaceX pochopitelně nezapomene a nenechá jej spadnout do moře. SN8 se pokusí zase přistát, stejně jako naposledy prototyp SN6. Ten ale měl za úkol vylétnout pouze do výšky 150 metrů jako i předchozí verze. 
 
 
Dle tweetu Elona Muska z neděle bude do týdne dokončen čumák rakety s křidélky a poté bude následovat statický zážeh, kontrola, ještě jeden statický zážeh a pak výstup do výšky 18 kilometrů. A to už je jiná písnička než nesmělé vykukování z oblaku kouře ve výšce 150 metrů. 
 
Společnost SpaceX tak evidentně zjistila, že jí zvolená ocel, z níž staví nové rakety, bude schopna přežít start i přistání. Právě to bylo cílem předchozích testů, kdy šlo v podstatě jen o velkou trubku s raketovým motorem Raptor. Nový prototyp SN8 už vypadá mnohem lépe a má svým tvarem už blíže k finální podobě Starship, i když i to je relativní, jak ukazuje následující renderovaný snímek. 
 
 
Vývoj lodí Starship má aktuálně ve firmě SpaceX nejvyšší prioritu a až bude dokončena, půjde o zcela bezprecedentní zařízení, které má být schopné do vesmíru dopravit až 100 lidí, nebo více než 100 tun materiálu. 


reklama