reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX Falcon 9 se vylepšuje, zvládne vynést o 52 % těžší náklad

4.5.2016, Jan Vítek, aktualita
SpaceX Falcon 9 se vylepšuje, zvládne vynést o 52 % těžší náklad
Společnosti SpaceX se v posledních letech podařilo značně navýšit celkový výkon raket Falcon 9, jejichž první stupeň navíc už zvládl přistát jak na pevné zemi, tak na plovoucí plošině. Výhledově tak lze očekávat i navyšování výkonu Falcon Heavy.
Rakety SpaceX Falcon 9 byly už od začátku vyvíjeny s ohledem na to, aby jejich první stupeň mohl být znovu použitelný pro další starty, což bezpochyby bude znamenat snížení nákladů na vynášení materiálu do vesmíru. Firmě se ale také podařilo navýšit celkový výkon těchto raket, což není nic neobvyklého. Například dříve používané motory RS-25 v NASA byly původně navrženy na tah, který je v materiálech ocejchován 100 procenty, ovšem brzy se začalo uvádět 104,5 % a v případě nutnosti až 111 %.





Označovat standardní výkon rakety 104,5 procenty vypadá sice podivně ale má to svůj smysl. Při návrhu motoru RS-25 byl určen jistý maximální tah, ale pak byly provedeny optimalizace, díky nimž se nový "stoprocentní" tah dostal na 104,5 % původního. U tohoto označování se zůstalo, aby bylo jasné, k jakým hodnotám se ona procenta vztahují. Vylepšuje se ale také výkon raket Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX, a to ne zrovna zanedbatelně.

Původní verze Falcon 9 měla být schopna vynést na nízkou orbitu 15 tun nákladu a 5,3 tun na geostacionární orbitu. Nyní už SpaceX ale uvádí 22,8 a 8,3 tun, což je velice slušný nárůst (zdroj uvádí dokonce až 25,1 a 9,15 tun, ale to se mi nepodařilo ověřit). To pochopitelně platí pro verzi, která není určena k přistání a znovupoužití. Elon Musk k tomu uvedl, že motory neprošly žádnými úpravami a jsou prostě pouze výkonnější, než se dříve myslelo.





Z toho lze vytušit že společnost SpaceX byla dříve spíše opatrná a upřednostnila větší bezpečnostní mantinely, ale nyní už má své zkušenosti, a tak si může dovolit ze svých raket ždímat maximum. Těžší náklad na jednu raketu tak samozřejmě znamená i snížení ceny na kilogram. Nedávno také Elon Musk ohlásil, že na rok 2018 se plánuje mise na Mars, přičemž vyšší výkon raket Falcon zde rozhodně přijde vhod. Vyslat těžkou loď na Mars s dostatkem paliva je něco jiného než ji vyslat jen na nízkou oběžnou dráhu. Zde ale budeme mluvit o raketách Falcon Heavy, které díky dvěma paralelním stupním navíc budou daleko silnější. Falcon 9 by dle ještě nedávno uváděným informacím zvládla vyslat na Mars náklad pouze 4.020 kg, zatímco Falcon Heavy zvládne až 13.600 kg a nyní to bude spíše ještě více.

Falcon Heavy by tak mohl konkurovat Space Launch System (SLS) americké NASA. SLS má být v konfiguraci Block I schopen na nízkou orbitu vyslat až 70 tun, což se vylepší v další konfiguraci Block IB. Falcon Heavy je o něco slabší, ale ani jeho 54,4 tun není k zahození a navíc byly tyto údaje dle Extremetech nedávno revidovány, takže nyní už jde o 60 tun. Není to sice více než 50% nárůst jako u Falcon 9, ale i tak jde o nezanedbatelné zlepšení a je vyhlídka, že se Heavy nakonec dostane na úroveň SLS.

Zdroj: Extremetech
reklama