reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX kupuje Swarm vyrábějící nanosatelity, proč?

10.8.2021, Jan Vítek, aktualita
SpaceX kupuje Swarm vyrábějící nanosatelity, proč?
Společnost SpaceX je už nyní největším provozovatelem satelitů na světě, a to díky své flotě tisíců Starlinků. Brzy si ale přidá dalších cca 150 nanosatelitů, které patří startupu zvanému Swarm. Proč má o něj zájem? 
Jednoduše proto, že Swarm se také zabývá komunikacemi s využitím satelitních technologií. Společnost SpaceX přitom už regulátory zpravila o tom, že satelitní internetovou společnost Swarm kupuje a že ta jí pomůže rozšířit pokrytí, což je ve veřejném zájmu. SpaceX zmiňuje především části světa, kde služby pro internetové připojení zatím fungují špatně, anebo nejsou dostupné vůbec. 
 
Společnost Swarm tak dle následujícího obrázku nabízí v principu podstatě to samé co SpaceX se svým systémem Starlink. Máme tu množství malých satelitů na nízké oběžné dráze, které tvoří páteř celé sítě a zákazníci se připojují přes cloudový Swarm Hive a pozemní stanice. Způsob použití je ale odlišný. 
 

SpaceX se prostřednictvím Starlinku snaží vytvořit službu srovnatelnou s klasickým poskytovatelem internetového připojení (ISP), přičemž nedávno jsme se mohli dozvědět, že rychlost připojení Starlinku se už přibližuje k průměrným 100 Mb/s. Zato Swarm je služba označovaná jako "store-and-forward" a jako taková je určena k zasílání menších objemů dat do vzdálených IoT zařízení (či zpět), která se tak uloží a odešlou až tehdy, kdy se ve vhodné pozici objeví prolétávající satelit. Pro streamování videa či online hraní tak Swarm vhodný vskutku není. 
 
Ovšem tomu odpovídá i výbava, neboť samotné satelity systému Swarm jsou velikostí srovnatelné s desktopovým pevným diskem a váží jen 360 gramů. Každé IoT zařízení ovšem potřebuje pro připojení do sítě Swarm jednak vysílač s přijímačem za 119 USD a také je zapotřebí satelitní terminál za 499 USD a společnost si účtuje 5 dolarů měsíčně na jedno připojené zařízení.
 
Společnosti SpaceX a Swarm se na akvizici dohodly 16. července, ovšem nyní je ještě na americké FCC, zda tento obchod schválí, ale těžko lze předpokládat, že v něm bude bránit. Není také jasné, co konkrétního firmu SpaceX na Swarm zaujalo, a kvůli čemu ji tedy chce koupit. Může jít o celou službu, anebo také jen o určité technologie.  
 


reklama