reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX má za sebou další úspěšný start, Falcon 9 se opět vrátil

19.2.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
SpaceX má za sebou další úspěšný start, Falcon 9 se opět vrátil
Společnost SpaceX absolvovala se svým Falconem 9 další úspěšný let. Raketa zajistila zásobovací misi pro Mezinárodní vesmírnou stanici a po splnění úkolu se bezpečně vrátila zpátky. Elon Musk tedy může být spokojen.
Soukromá společnost SpaceX si může na své konto zapsat další úspěšnou misi. Po nešťastné zářijové nehodě před startem Falconu 9 následovala půlroční pauza ve veškerých startech raket společnosti Elona Muska. Na začátku letošního roku se ale SpaceX povedlo vrátit se do zajetých kolejí a seznam úspěšných misí se začíná opět prodlužovat. Raketa Falcon 9 tentokrát úspěšně odstartovala ze startovací plošiny v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě.

SpaceX tentokrát startovala z poněkud netradiční plošiny. Svou obvyklou startovací plošinu musí společnost ještě nechat po nehodě v září opravovat, a proto se Falcon 9 vznesl z historického místa LC-39A. Jedná se o stejnou startovací plošinu, ze které letělo legendární Apollo 11. Toto historické místo nebylo pro start rakety využito od roku 2011, kdy zde startoval raketoplán Atlantis. SpaceX zároveň drží i jisté prvenství, protože se jednalo o první soukromý let, který zde byl realizován.


Víkendová mise SpaceX nicméně zaznamenala malé zpoždění. Původně byl totiž start Falconu 9 naplánován už na sobotu 18. února, na poslední chvíli se však přesunul až na neděli. Vše však proběhlo v pořádku a po splnění mise dosedl první stupeň Falconu 9 bezpečně zpět na zem.

Mise, kterou SpaceX tentokrát plnilo, byla pro Mezinárodní vesmírnou stanici. Jednalo se o dovážku zásob a přístrojů a na ISS vše dopravila kosmická loď Dragon. Byla to už desátá zásilka, kterou pro ISS zařizovala právě soukromá společnost Elona Muska.

Na palubě kosmické lodi Dragon letěl do vesmíru i experimentální modul Raven od NASA. Ten po připojení na Mezinárodní vesmírnou stanici bude testovat technologie umožňující autonomní setkání kosmických lodí. Senzory tohoto modulu pomohou lodím navštěvujícím ISS bezpečně doletět až na místo určení. Kosmická loď Dragon je momentálně na cestě k Mezinárodní vesmírné stanici, dorazit na místo určení a vyložit náklad by měla ve středu.

SpaceX se tedy plnou parou vrhla do plnění misí pro své zákazníky, mezi než patří i NASA. Další zakázky potřebuje soukromá společnost zejména z finančních důvodů a navíc je třeba obnovit důvěru ve služby SpaceX. Pro budoucí mise, ve kterých budou hrát roli už i astronauti, je totiž zapotřebí, aby byly systémy co nejméně poruchové. Hlavními cíli společnosti pro tento rok jsou především vyšší kadence startů a také použití jednoho z Falconů 9, který už se dříve zvládl úspěšně vrátit.

Zdroj: engadget.com

reklama