reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX poprvé vyzkoušela jádro výkonné rakety Falcon Heavy

10.5.2017, Jan Vítek, aktualita
SpaceX poprvé vyzkoušela jádro výkonné rakety Falcon Heavy
Společnost SpaceX už stihla poprvé vyzkoušet jádro rakety Falcon Heavy, které představuje hlavní středový stupeň, který bude později doplněn o dva první stupně z raket Falcon 9. Prozatím šlo o statickou zkoušku zážehu na zemi.
Pro SpaceX jde o úspěšnou zkoušku, a tedy i o velký krok ve vývoji raket Falcon Heavy, jejichž výkonu bude třeba na to, aby se firma dokázala vydat dále do vesmíru. Krom toho bude pochopitelně schopna rozšířit i své komerční aktivity, neboť bude schopna vynášet na orbitu více nákladu a do větší výšky.





Jádro Falcon Heavy bylo vyzkoušeno v zařízení SpaceX Rocket Development Facility umístěné mezi Dallasem a Houstonem a podívat se na to můžeme v přiloženém videu, kde je prezentována i samotná raketa Falcon Heavy.


Až bude nová raketa dokončena, bude měřit cca 70 metrů a vynese až 64 metrických tun na nízkou orbitu a maximálně 22 tun na geostacionární orbitu, a to podle toho, zda pak přistanou všechny, nebo ani jeden z prvních stupňů. Pokud SpaceX nepředběhne někdo jiný, pak bude Falcon Heavy nejsilnějším používaným nosičem od dob rakety Saturn V, která dostala člověka na Měsíc. Pokud jde o cestu na Mars, pak na tu dokáže Falcon Heavy vypravit až necelých 17 tun nákladu, což je několikanásobně více v porovnání se 4 tunami samotné rakety Falcon 9.

Falcon Heavy tak značně spoléhá na technologie z rakety Falcon 9, která funguje už od roku 2010. Nyní byl vyzkoušen středový první stupeň, který je vytvořen z modifikovaného prvního stupně Falconu 9. Celkem tak raketu vynese do výšky síla 27 motorů Merlin, pak nejdříve odpadnou a případně se vrátí na zem dva postranní stupně, po nich i středový a raketa bude pokračovat dále díky druhému stupni, který už má stejně jako na Falcon 9 jediný motor Merlin.

Z našeho pohledu to vypadá, že SpaceX muselo prostě "připlácnout" k Falconu 9 dva další stupně, ale Elon Musk udává, že šlo o "příšerně složitý" úkol. Nyní se ale vývoj Falcon Heavy už chýlí ke konci a tato raketa by tak měla brzy poprvé startovat, což se dle předpokladů stane ke konci léta. To bude zajímavé už jen díky tomu, že nyní už nebude přistávat pouze jeden, ale rovnou tři první stupně rakety, které pak budou připraveny pro další start. Později chce SpaceX začít s opětovným využíváním i druhých stupňů, které se tak rovněž budou vracet na zem. A konečně, co se týče prvního startu Falcon Heavy, využity budou už dva postranní stupně z raket Falcon 9, které se už jednou do vesmíru podívaly. Ostatně SpaceX jich má dnes v zásobě celkem 10, z nichž jeden už letěl dvakrát.

Zdroj: Space

reklama