reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX pro NASA vypraví na cestu misi DART

16.4.2019, Jan Vítek, aktualita
SpaceX pro NASA vypraví na cestu misi DART
Loni na podzim jsme se dozvěděli, že SpaceX získala od NASA certifikaci, která jí umožní vypouštět do vesmíru i ten nejdůležitější náklad. Astronauti to ještě nejsou, ale už nyní se můžeme pobavit o DART Asteroid Impactor. 
O misi DART už toho bylo namluveno dost, a to i o tom, jak v jejím případě Evropa dělá příslovečkou "Zagorku". Nejdříve mělo jít o společný podnik NASA i ESA, a sice mise DART a AIM, které měly společně zkoumat možnosti odklonění asteroidu z původní dráhy pomocí impaktu či v praxi spíše série impaktů. ESA poté z projektu vycouvala, přičemž NASA se rozhodla se svou DART pokračovat i tak, ale nyní to vypadá, že ESA to přece jen nevzdala. AIM sice už asi zůstane zrušena, ale máme tu novou misi Hera
 
 
DART tak není o ničem jiném, než o pokusu vrazit do asteroidu něčím s nezanedbatelnou hmotností a především velkou rychlostí. Pak můžeme pozorovat, zda to mělo vůbec nějaký měřitelný efekt na dráhu asteroidu, což měla zajistit právě evropská část mise, ale Američané se rozhodli, že k tomu využijí i pozemské či vesmírné teleskopy (to stále platí), a proto s přípravami mise DART pokračovali i tak. AIM měla původně pozorovat celou událost, čili přílet DART a její náraz do asteroidu Didymos. To už Hera nestihne, a tak až k asteroidu dorazí někdy v roce 2026, čili nějaké čtyři roky po DART, bude se moci podívat už jen na vytvořený kráter a přesně určit dráhu tělesa. 
 
Misi DART připravuje Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory a půjde o zařízení o velikosti ledničky, které narazí do hlavního z dvojice těles tvořících Didymos. Jde o Didymos A s průměrem asi 800 metrů, kolem nějž obáhá Didymos B (známý také jako Didymoon) s průměrem jen 170 metrů. Jak lze poznat z doprovodného snímku, DART pro své zrychlení využije iontový motor a k asteroidu má dorazit v říjnu roku 2022. 
 
Nyní už je přitom jasné, že jej na cestu vyšle společnost SpaceX, která od NASA loni na podzim získala potřebnou certifikaci. Dozvídáme se tak, že SpaceX teď vyhrála i soutěž na vypravení DART na cestu a k tomu poslouží její raketa Falcon 9. NASA to přitom přijde celkově na 61 milionů dolarů včetně veškerých podpůrných služeb, což je levné i na poměry SpaceX. Však třeba na rok 2020 chystané vypuštění satelitu Sentinel-6A pomocí Falconu 9 na nízkou orbitu agenturu NASA přijde na 97 milionů. Vypuštění DART tak přijde i na podstatně menší částku, než jakou NASA platí za jedno jediné místo v lodích Sojuz, což bylo loni 81 milionů dolarů a letos by to mohlo být ještě víc. 
 
Start je zatím naplánován na červen 2021, kdy bude DART odeslána na heliocentrickou dráhu (oběžná dráha kolem Slunce) pomocí Falcon 9 Block 5. 
 
Zdroj: Extremetech 


reklama