reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX se zapisuje do historie, použitý stupeň Falconu 9 znovu odstartoval

31.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
SpaceX se zapisuje do historie, použitý stupeň Falconu 9 znovu odstartoval
Společnost SpaceX konečně dospěla k dlouho očekávanému momentu. Rozhodla se při startu využít již jednou použitý první stupeň své rakety Falcon 9. Snaha společnosti Elona Muska se vyplatila, protože mise proběhla úspěšně.
Povědomí o SpaceX se v poslední době velmi rozšířilo, protože společnost Elona Muska nemá rozhodně malé ambice. Už od roku 2015 se jí dařilo navést první stupeň Falconu 9 zpět na Zem na bezpečné dosednutí ve vzpřímené poloze. To se SpaceX podařilo i v dubnu 2016, kdy ale Falcon 9 dosedal na plovoucí plošinu OCISLY. Zachráněných stupňů rakety pak bylo ještě několik, pozornost se však obracela k tomu, kdy bude některý z nich znovu použit při startu. SpaceX tuto událost odkládala, a to i kvůli nešťastné nehodě v září, která se musela důkladně vyšetřit.

Nyní ale nastal okamžik pravdy a zhruba o půl jedné ráno středoevropského letního času, 31. března 2017, se SpaceX rozhodla start s použitým Falconem 9 uskutečnit. Raketa nesla jako náklad komunikační satelit pro lucemburskou firmu SES. Konkrétně se jedná o raketu, která byla zachráněná z mise, jež proběhla v dubnu 2016, tedy téměř před rokem. Tato mise měla za úkol dopravit na Mezinárodní vesmírnou stanici roztahovatelný modul BEAM od společnosti Bigelow.





Před startem již jednou použitého prvního stupně rakety Falcon 9 úspěšně proběhlo tankování leteckého petroleje i kapalného kyslíku. Nic nebránilo tomu, aby mohl Falcon 9 skutečně odstartovat z historické plošiny LC-39A z Mysu Canaveral. Start proběhl úspěšně, všech 9 motorů pracovalo bez problému a vyneslo náklad až do vesmíru.

Následovalo oddělení prvního stupně, který se začal vracet na Zem. Při sestupu byl první stupeň rakety tak namáhán, že jedno z kormidel se rozžhavilo do ruda a poté vypadl obraz. I přesto se ale následně prvnímu stupni podařilo již podruhé úspěšně přistát na plovoucí plošině OCISLY. SpaceX se tak poprvé v historii podařilo využít již jednou použitý první stupeň.

Poté už musel jen horní stupeň bezpečně doručit družici na geostacionární dráhu. I tato akce se povedla a satelit se oddělil bez problémů. Celá mise SpaceX tedy proběhla úspěšně.

Elon Musk může oslavovat zdar klíčové mise, protože takový úspěch vynese SpaceX ještě výš. Příznivci Elona Muska nebudou muset čekat dlouho na příští let, protože v dubnu už SpaceX plánuje další start, Falcon 9 by měl tentokrát přistávat na zemi.

Zdroj: YouTube
reklama