reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX v roce 2018 vynese dva lidi k Měsíci

28.2.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
SpaceX v roce 2018 vynese dva lidi k Měsíci
Soukromá společnost Elona Muska SpaceX má naplánovanou další misi. Tentokrát se ale nebude jednat o doplňování zásob na Mezinárodní vesmírnou stanici. SpaceX by příští rok měla do vesmíru dopravit dvě osoby.
Od doby, kdy lidé poprvé vkročili na povrch Měsíce, už uplynulo 48 let. Od té doby bylo vykonáno ještě několik misí s lidskou posádkou, které měly Měsíc za svůj cíl. Už dlouho ale astronauti k naší přirozené družici nezavítali. To by měla příští rok změnit soukromá společnost SpaceX, která oznámila, že v roce 2018 plánuje dopravit k Měsíci dva lidi.

Nebude se však jednat o astronauty, kteří by plnili misi pro vládu. SpaceX ponese dvě soukromé osoby, které již nyní mají předem zaplacenou významnou částku. Plánovaný výlet kolem Měsíce si však soukromé osoby nezaplatily jen z rozmaru. Společnost Elona Muska prohlašuje, že i tato soukromá mise bude poháněná lidskou touhou poznávat.

Letět do vesmíru samozřejmě není jen tak. Osoby budou muset podstoupit zdravotní a kondiční testy a podle SpaceX by tito dva lidé měli ještě tento rok začít úvodní výcvik. Společnost zatím neodhalila, kdo konkrétně si cestu k Měsíci zaplatil. Neobjevily se ani informace o tom, jak velkou částku cestující museli zaplatit, určitě však nebude malá. SpaceX očekává, že by mohly projevit zájem i další letové týmy, a to zejména pokud při první cestě proběhne všechno podle plánu. Klidně se tak může stát, že už v blízké budoucnosti nebude výlet k Měsíci tak nedosažitelnou věcí.





Společnost SpaceX zároveň prohlašuje, že tyto dvě osoby se dostanou dále do vesmíru než kterýkoli jiný člověk předtím. Na druhou stranu by se mělo jednat jen o let kolem Měsíce, takže přistávání na povrchu naší přirozené družice v plánu není. Celá cesta by měla trvat přibližně týden. Startovat by se mělo z historické startovací plošiny 39A v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě, kde byla započata i slavná mise Apollo 11 v roce 1969.

Na tento soukromý let je v plánu použít kosmickou loď Dragon, o které Elon Musk už od začátku prohlašoval, že bude určena pro přepravu lidí. SpaceX děkuje NASA a jejímu programu Commercial Crew Program, protože bez podpory americké kosmické agentury by neměla společnost Elona Muska dostatek finančních prostředků k vývoji kosmické lodi Dragon 2. Na tuto misi v roce 2018 je plánované také použití dlouho očekávané rakety Falcon Heavy, která by měla být poprvé odzkoušená už letos v létě. Jakmile se to povede, stane se raketou s největší nosností od posledního startu slavného Saturnu V.

Kosmická loď Dragon 2 má být na zkoušku v automatickém režimu a bez posádky vyslána k Mezinárodní vesmírné stanici. Pokud bude vše úspěšné, mise s posádkou by měla následovat v druhém čtvrtletí roku 2018. Kromě soukromých letů má SpaceX s Dragonem 2 smlouvu i na mise pro Mezinárodní vesmírnou stanici, kosmická loď by měla přepravovat zásoby, ale i posádku.

S každou povedenou misí se SpaceX blíží svému konečnému cíli, a to dopravit lidi až na Mars. Elon Musk by zároveň byl prvním, komu se povede úspěšně dovézt posádku až na Rudou planetu. Jestli se mu to povede, bychom se mohli dovědět už v příštím desetiletí. Nyní se musí společnost zaměřit na to, aby šlo vše podle plánů a aby se nestala nějaká nehoda, jako tomu bylo v září roku 2016. Příčiny však byly odhaleny, takže Falcon 9 by měl být bezpečný, což dokazují letošní úspěšné starty.

Zdroje: engadget.com, spacex.com
reklama