reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX vyzkoušelo Raptor, motor pro mise na Mars

26.9.2016, Jan Vítek, aktualita
SpaceX vyzkoušelo Raptor, motor pro mise na Mars
Společnost SpaceX má s ohledem letů na Mars velice ambiciózní plány, do nichž spadá také využití silnějších motorů, než jaká má dnes k dispozici. Jedná se o vyvíjený Raptor, který byl nyní vůbec poprvé vyzkoušen.
Společnost SpaceX označuje motory Raptor za pohonné jednotky, které umožní jejím raketám nabrat rychlost pro meziplanetární mise. Oproti používaným motorům Merlin 1D v současné generaci raket Falcon 9 je Raptor navržen tak, aby vyvinul více než trojnásobný tah. Bude tak jednak mnohem výkonnější a vedle toho se od něj očekává, že by měl i srazit náklady na vynášení nákladu do vesmíru.


Motor Raptor byl vyvíjen dlouhých sedm let i s finanční pomocí US Air Force a namísto paliva RP1, vysoce rafinovanou verzí kerosinu s tekutým kyslíkem, využívá metan a tekutý kyslík. Ve spalovací komoře také dosahuje vyšších tlaků, díky čemuž vyvíjí i mnohem vyšší tah, zatímco rozměry jsou s motorem Merlin 1D srovnatelné. Jak Elon Musk uvedl ve svém tweetu, cílem při vývoje motoru Raptor je zážeh na 382 sekund s tahem 3 MN při tlaku 300 barů (30 MPa).


Nyní byl tedy Raptor poprvé úspěšně vyzkoušen, a to pochopitelně zatím na zemi, a to v texaském zařízení SpaceX McGregor. Elon Musk ale zatím neprozradil, jaký tah motor při zkoušce vyvinul a jak dlouho byl v provozu. Raptor je však na dobré cestě nahradit motory Merlin a rozhodně bude využit i pro mise na Mars plánované společností SpaceX, které mají začít už v roce 2018 vysláním první sondy. Později se k Marsu má vydat stotunová loď Mars Colonial Transporter, kterou mají také pohánět motory Raptor.

Zdroj: Elon Musk

reklama