reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX zkušebně zažehlo Falcon 9, který přistál loni v dubnu

3.2.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
SpaceX zkušebně zažehlo Falcon 9, který přistál loni v dubnu
Společnost SpaceX již dokázala se svými raketami přistát. Ještě však nedošlo k tomu, aby některý z Falconů 9, které dorazily zpět na Zemi, byl znovu použit. SpaceX toho chce ale brzy dosáhnout, a tak provedla testovací zažehnutí.
Soukromá společnost v čele s Elonem Muskem se snaží dostat ke svému cíli, co nejdřív to jde. Směřuje ke opětovnému používání raket, které už jednou zvládly úspěšně přistát. Už delší dobu se SpaceX daří se svými Falcony 9 přistávat, a to jak na pevnině, tak i na plovoucích plošinách na moři. Stále ale ještě zbývá udělat poslední krok k tomu, aby se rakety znovu používaly a létaly. Elon Musk musí do vesmíru poprvé vypustit raketu, která v minulosti úspěšně přistála.

Podle plánu Elona Muska by start některého z Falconů 9, který už ve vesmíru byl, měl nastat už v poměrně blízké době. SpaceX se snaží začít rakety používat znovu co nejdřív, protože už v minulém roce společnost mluvila o tom, že chce brzy vyslat již použité Falcony 9, dokonce se uvažovalo, který z nich to bude. To se ale nepodařilo. Poté se musel Elon Musk totiž potýkat s nehodou, která se stala jeho raketě v září.





Falcon 9, který přistál v dubnu loňského roku na plovoucí plošině, je horkým adeptem na první raketu SpaceX, která bude znovu použita. Motory tohoto Falconu absolvovaly kompletní zážehovou statickou zkoušku. Stalo se tak nedávno v testovacím středisku McGregor v Texasu.

Společnost SpaceX o tomto testu informovala na sociálních sítích a nezapomněla dodat, že těmito zkouškami připravujou motory na opětné létání. Jedna zážehová zkouška motorů byla provedena ve středisku v Texasu už dřív, a to na raketě, která se z vesmíru vrátila v červenci 2016. Motory z dubna ale měly svou první zkoušku zážehu.

I když motory podle testů fungují, společnost ještě musí dokázat, že první stupně jejích raket nejsou jen na jedno použití. Pro SpaceX by znovupoužitelné rakety znamenaly velké snížení nákladů, což se společnosti rozhodně hodí, protože se jedná o nemalé částky. Jestli se podaří SpaceX upravit použitou raketu do perfektního stavu, se můžeme dozvědět už zanedlouho, protože Elon Musk by chtěl poslat "starý" Falcon 9 do vesmíru už možná v březnu. Zatím ale nic není potvrzené, cílevědomost Elona Muska je však známá.

Zdroj: engadget.com
reklama