reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Speciální samohojicí gel opraví nejen studené spoje

27.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Speciální samohojicí gel opraví nejen studené spoje
Výzkumníci z Cockrell School of Engineering, která patří pod univerzitu v Texasu, vyvinuli samohojicí gel, který může opravovat i tvořit elektronické obvody. Může tak být využit třeba pro opravu studeného spoje nebo přerušený datový spoj.
Tento samohojicí gel je prvním svého druhu a jeho "samohojivost" spočívá v tom, že gel funguje sám o sobě, aniž bychom jej museli třeba zahřát nebo vytvrdit světlem. Jeho tvůrci vidí budoucnost tohoto gelu také v nositelné elektronice, kde se cení schopnost vydržet mechanické namáhání, jako třeba časté ohýbání. Není tedy divu, že vývoj tohoto materiálu financovala mimo jiné také společnost 3M.




- klasický studený spoj na pinu připájené součástky -


Tento gel je tedy očividně elektricky dobře vodivý a mechanicky odolný. Tvořen je kombinací dvou jiných gelů, a to konkrétně z polymerního hydrogelu, který je vodivý a pak z jistého supramolekulového gelu, jenž poskytne ony samohojicí vlastnosti. Tvůrci uvádí, že výsledný materiál je elektricky velice vodivý, a to přibližně desetkrát více než "jiné polymerní hydrogely využívané v bioelektronice a konvenčních dobíjitelných bateriích".





Guihua Yu, který na vývoji gelu spolupracoval, vyzdvihl především to, že se jako první podobný materiál dokáže sám hojit i bez externí stimulace teplem či světlem, což byl případ dříve vyvinutých materiálů. Uvidíme tedy, zda se takový materiál brzy neobjeví třeba i v běžných obchodech. Pokud se s ním ale někdy setkáme, bude to pravděpodobně v prodávané elektronice, kde bude tvořit datové a napájecí spoje. V případě oprav elektroniky by mělo stačit jím pokrýt vadný spoj, který by se tím měl zahojit.

Zdroj: Hexus.net
reklama