reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Specifikace AMD R9 290X "Hawaii" na světě

19.9.2013, Jan Vítek, aktualita
Specifikace AMD R9 290X "Hawaii" na světě
Již víme, jak se nové Radeony chystané na letošní podzim mají jmenovat, a nyní se dostaly na svět také specifikace nového nejlepšího GPU s architekturou Graphics Core Next, které dostalo kódové označení Hawaii a bude montováno na karty R9...
Již víme, jak se nové Radeony chystané na letošní podzim mají jmenovat, a nyní se dostaly na svět také specifikace nového nejlepšího GPU s architekturou Graphics Core Next, které dostalo kódové označení Hawaii a bude montováno na karty R9 290X. Dočkat bychom se jej měli již brzy, a to 26. září, kdy ho má AMD představit na Hawaii, však kde jinde.





Nový čip má zabírat plochu 430 mm čtverečných, což je o 18 % více než u Tahiti a pokud má nabídnout vyšší výkon, je to celkem pochopitelné, neboť oba čipy jsou vyráběny 28nm procesem. Celkem dostaneme k dispozici výkon 2816 stream procesorů rozdělených do 44 skupin po 64, od čehož se pak logicky bude odvíjet jejich počet u nižších verzí. Počet stream procesorů je tu tak o 37,5 % vyšší než u Tahiti. Pak tu jsou čtyři nezávislé Raster Engines v porovnání se dvěma u Tahiti, paměťové rozhraní bude mít dle očekávání šířku 384 bitů a využije čipy typu GDDR5.

Dále tu jsou odhady 176 TMU jednotek a počet ROP má být 32 nebo 48. Tento čip by měl rovněž poskytnou hardwarovou podporu DirectX 11.2, kteréžto API přijde také již brzy v doprovodu s Windows 8.1. AMD se tak ještě o krok vzdálí od firmy NVIDIA, jejíž karty podporují přinejlepším DirectX 11.

Zdroj: techPowerUp
reklama