reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Specifikace AMD Radeon R9 390X unikly na web

17.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Specifikace AMD Radeon R9 390X unikly na web
V posledních dnech plní zpravodajské servery informace o nové GTX TITAN X, která se má stát novou nejvýkonnější jednočipovou grafickou kartou. A nebo také ne, záleží totiž na tom, co předvede nový R9 390X a kdy dorazí.
Server Videocardz.net přinesl další informace o chystané kartě AMD Radeon R9 390X, které mu poskytl jistý zdroj. Založeny jsou na vyfocené prezentaci pro AIB partnery firmy AMD ze včerejšího dne, přičemž tyto informace samozřejmě ještě neměly být zveřejněny. Prezentace obvykle ukazují i to, kdy skončí NDA, čili embargo na informace, ovšem namísto data tu máme TBA, takže datum vypuštění nové karty se ještě nedozvíme.





Radeon R9 390X má i v údajných materiálech firmy AMD přezdívku King of the Hill, která unikla na svět již v lednu, ale v té době se týkala ještě karty s označením R9 380X. Materiály potvrzují, že karta skutečně má mít 4096 jader, což je zatím asi největší otázka točící se kolem nové generace. Někteří totiž stále nevěří, že AMD vypustí do světa tak velký čip s tolika shadery vyráběný stále 28nm technologií. Třeba se mu ale podařil podobný kousek jako v případě nových APU Carrizo, která přináší značný pokrok v efektivitě a nabízí vyšší výkon, ačkoliv čipy samotné zabírají menší prostor. APU ale není GPU.





Dříve uniklým informacím odpovídá i takt pamětí HBM 1250 MHz, které mají být jednou z hlavních zbraní nové karty a poskytnout jí podstatně vyšší datovou propustnost v porovnání s GDDR5 a prezentace mluví také o tom, že díky nim může být samotné GPU jednodušší. I zde možná tedy AMD ušetřilo prostor pro potřebné shadery. Další generace pamětí HBM má navíc nabídnout datovou propustnost přes 1 terabajt za sekundu, což zní velmi zajímavě. Však očekávaný TITAN X má s moderními GDDR5 "pouze" 337 GB/s.





Pokud si máme nový Radeon R9 390X shrnout v kostce, pak dle toho, co zatím víme, se jeho GPU bude jmenovat Fiji nabídne 4096 shaderů a celkový výkon 8,6 TFLOPS (TITAN X má 6,1 TFLOPS single precision) a až 8 GB paměti HBM rozdělených do čtyř svazků po 2x 1 GB. Ty budou spojeny pomocí TSV - Through Silicon Vias, jež zajistí onu vysokou datovou propustnost. Dříve měl mít nový Radeon pouze 4 GB paměti HBM, ale příchod 12GB TITAN X prý donutil AMD toto přehodnotit, i když to prý bylo velmi těžké rozhodnutí. To nejspíše kvůli výsledné ceně.

Dále se již dříve objevily informace o AMD Radeon R9 390X WCE, přičemž má jít o Water-Cooled Edition. Otázka je, zda jde jen o interní název nebo se pod ním bude karta prodávat. Mělo by jít o kartu pro nadšence, která bude vybavena podobným chlazením jako dvoučipový model Radeon R9 295X2. Prezentace hovoří o kartě pro nadšence, která bude udržovat GPU a paměti HBM při nízkých teplotách. Více toho ale prezentace neprozradila, takže se můžeme jen dohadovat, co dalšího tato karta přinese, tedy jestli vyšší takty, nebo jen lepší potenciál pro přetaktování, což si již budeme muset zajistit sami.

První obrázek také porovnává R9 390X a R9 290X, ovšem výsledky prý nejsou založeny na opravdových testech, ale na předpokládaném výkonu. Jde výhradně o rozlišení 4K UHD, v němž má být nový Radeon 1,5 až 1,65x rychlejší než R9 290X. Je logické, že se posuzuje výkon v tomto vysokém rozlišení, však nikdo soudný si takovou kartu nebude kupovat proto, aby pak hrál na jednom monitoru ve Full HD.

Zdroj: Videocardz
reklama