reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Specifikace zdrojů ATX12V

3.5.2004, Eagle , článek
Specifikace zdrojů ATX12V
Podle statistik EPA se počítače v USA podílejí na celkové spotřebě elektrické energie 20 %. Kdejaká pračka se spotřebou 0.8 až 2 kWh na jedno praní spuštěná 2x týdně se může krčit v rohu. Spotřeba komponent roste, čím se tedy mají vlastně pohánět?
Standard ATX12V verze 2.0 (alias podpora PCI Express)

Letošní rok se objeví první základní desky formátu BTX - Balanced Technology Extended. O tom, jak se tento standard dotkne skříní, jsme již psali tady. V této kapitole se budu soustředit na to, jak změna ovlivní zdroje. A že to není nic nezajímavého.

Formát BTX v podstatě nemá vlastní zdroje, měla by se použít specifikace ATX12V. Je tu ovšem jedno velké ALE - zatímco dnešní formát ATX12V je podle verze 1.3 této specifikace, ATX12V pro BTX skříně je podle verze 2.0. A jak již číslo napovídá, jedná se o razantní změny:

1. Nový konektor Main Power - namísto 20 vodičů jich bude 24
2. Zdroj musí poskytovat dvě nezávislé +12V větve o celkovém výkonu výrazně navýšeném proti současné verzi.
3. AUX Power konektor je zrušen



Abych byl přesný, tyto změny nejsou zapříčiněny jenom přechodem na BTX (... což je v plánu kvůli tomu, že procesory Intelu pro patici LGA775 mají mít proudový odběr až 119A, tj.spotřebu kolem 150W - v ATX bednách by je nešlo uchladit), ale hlavně příchodem PCI Express, pro které se počítá s energeticky náročnými zařízeními. Nové specifikace zdrojů ATX12V v2.0 byly zaneseny i do skříňového standardu ATX (nová verze 2.2), což znamená, že i ATX skříně a základní desky by v budoucnu měly být vybavovány novými typy zdrojů. Jak to ve skutečnosti bude, to neví snad nikdo. Problémem je, že BTX neznamená pouze přínosy, ale i negativa, takže například AMD bude tento standard ignorovat. A v zájmu AMD je, aby současné vybavení mohlo být použito i pro budoucí procesory, proto základní desky pro AMD jistě budou dostupné i s klasickým 20 pinovým konektorem.

Značné posílení +12V větve

Hlavní změnou mezi verzemi 1.3 a 2.0 (kromě nového Main Power konektoru) je zdvojení +12V větve. Celkový výkon +12V zdroje velmi vzrostl.



250W zdroj musí být schopen poskytnout celkem 22A na +12V větvi. To je, jen pro zajímavost, celkem 264W, tj. již předpokládá se, že u tohoto zdroje nebudou obě větve vytíženy naplno, tj. buďto se použije silná grafická karta se slabším procesorem nebo slabá grafická karta se silným procesorem (ale ne obojí). Výkonnější zdroje posilují více méně jen větvi V1, pro V2 je požadováno 14A nebo 15A u všech variant. První větev je použita pro napájení základní desky včetně PCI Express zařízení a k napájení pevných disků / optických mechanik. Naopak větev V2 je určena výhradně pro konektor +12V Power, tj. slouží pro napájení procesoru - max. spotřeba procesoru + ztráty na regulátorech napětí tak mohou činit až 168, resp. 180W. Vysoké hodnoty na větvi V2 bohužel neznamenají, že bude možné počítač vybavit velkým množstvím pevných disků nebo grafickými kartami jako GeForce 6800, protože s velkým zatížením V1 větve se počítá až u 400W varianty (specifikace pro výkony je však doporučením dle požadavků výrobců komponent, pro výrobce není závazná, v reálu se mohou vyskytovat i zdroje s jinými hodnotami).

Oproti předchozímu standardu jsou u ATX12V v2.0 na ústupu větve +3.3V a +5V. V moderních systémech již nejsou tak využívány.



Pro větev +12V2 byla trochu popuštěna tolerance pro možné zvlnění. Vyšší hodnota by měla výrobcům vyhovovat v tom směru, že budou moct pro tuto další větev použít levnější součástky.



Povolené tolerance napětí jsou stejné jako v předchozí verzi specifikace, jediným rozdílem je, že výchylka +/- 10 procent při maximálním vytížení je přípustná pouze pro +12V2, zatímco u +12V1 smí být za všech okolností do pěti procent.

Doporučené odkazy:
reklama