reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spolupráce Světa hardware s multiherním týmem eSuba

29.10.2010, Karel Polívka, aktualita
Spolupráce Světa hardware s multiherním týmem eSuba
Tímto bychom vám rádi oznámili počátek spolupráce s nejvýznamnějším, českým multiherním týmem eSuba, která pomůže rozšířit povědomí o Světu hardware v hráčské komunitě (navazujeme tak na tento týden oznámenou spolupráci s portálem PLAYzone.cz...
Tímto bychom vám rádi oznámili počátek spolupráce s nejvýznamnějším, českým multiherním týmem eSuba, která pomůže rozšířit povědomí o Světu hardware v hráčské komunitě (navazujeme tak na tento týden oznámenou spolupráci s portálem PLAYzone.cz - největším českým serverem o soutěžním hraní obecně).

My vás budeme pomocí občasných aktualit informovat o nejzajímavějších událostech z jejich oblasti a na webu eSuba.cz budou informovat o našich nejzajímavějších článcích o HW a soutěžích, které by mohly zajímat jejich návštěvníky.





Představení týmu eSuba


Progaming je odvětví, které se samo považuje za sport, a přesto většinovou společností zůstává odmítáno jako cosi pokleslého. eSuba je jméno pro zasvěcené velmi známé a pro laika naopak nic neříkající. Pokud chcete více porozumět této problematice, čtěte dále.

Progaming, nebo také e-sport, je hraní her na profesionální úrovni. A to her jak počítačových, tak i konzolových (Xbox, PlayStation atd.). Podobně jako klasické sporty i hraní počítačových her se dá provozovat pro zábavu nebo profesionálně. A stejně jako v klasických sportech i v progamingu platí, že nejlepšími se mohou stát jen ti, co pilně trénují a po všech stránkách pracují na svém zlepšení. Motivací pro takové zlepšování je prestiž i materiální stránka věci. Ve světě je již poměrně běžné, že špičkoví hráči si svými výkony vydělávají velmi slušné peníze.

Ve srovnávání s klasickými sporty můžeme pokračovat i dále. I v e-sportu se setkáváme s kategoriemi jednotlivců a s kategoriemi kolektivními. A podobně jako existují sportovní kluby zastřešující několik sportovních odvětví (Dukla, Sparta, Slavia a další), tak i v elektronickém sportu existují kluby, které se předbíhají v angažování hráčů za účelem vybudování nejsilnějšího a nejznámějšího týmu. Mezi takové týmy se řadí např. právě eSuba.

Mnozí odsuzují progaming jako nesmyslné plýtvání časem, jež nemá se sportem nic společného. Ovšem pokusme se nezaujatě pohlédnout na toto mladé odvětví a bez averze jej zhodnotit. Opravdu je disciplína založená na postřehu, strategii, logickém myšlení, týmové komunikaci či přesnosti tak vzdálená definici sportu? Opravdu je tak odlišná od sportovních odvětví, jako je hra v šachy nebo curling? Vždyť samo slovo sport je ve svém základu označením obveselení, rozptýlení, vlastně útěku od práce. A přesně toto e-sport splňuje dokonale.

Ale zanechme spekulací o definici progamingu jako sportu. Samotní hráči toto víceméně neřeší a jejich jediným cílem je být ve své hře co nejlepší. Nejprve se prokousávají různými soutěžemi na vlastní pěst, ale pokud se jedná o opravdu schopného a nadějného talenta, časem se na něj zaměří pozornost některého ze známých herních týmů. Tyto týmy se většinou orientují na vícero herních titulů (v klasickém sportu by se jednalo o sportovní odvětví jako je například běh na 100m, hokej, plavání atd.). Takovým týmům se pak říká multiherní, neboli anglicky multigamingové týmy. Tyto týmy se snaží získávat sponzory a partnery, aby mohly co nejlépe podporovat své svěřence a samozřejmě i motivovat ostatní hráče. V současné době nejlepší týmy vysílají své reprezentanty na tuzemské i zahraniční turnaje a to samozřejmě stojí nemalé finanční prostředky. Proto se u nás najde pouze málo opravdu silných multigamingových klanů. Mezi ty nejsilnější pak patří právě eSuba.

eSuba je dlouhodobě nejlepším českým multiherním týmem zaměřujícím se na nejperspektivnější hry progamingu. V poslední době se sféra zájmu tohoto týmu rozšířila z PC her, což je nejsilnější sféra progamingu v Evropě, i na konzolové (zejména Xbox360). Od svého vzniku v roce 2004 nasbíral tento tým bezpočet ocenění na tuzemském i na evropském poli a pro mnoho začínajících hráčů je snem zahrát si v svou hru právě v barvách eSuby.

Naštěstí však není tento tým jediným silným hráčem na poli progamingu u nás a právě tito konkurenti zajišťují, že toto odvětví i samotný tým eSuba nezůstanou nikdy stát na místě.
reklama