reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spotřebitelské Intel Optane přijdou možná již brzy

19.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Spotřebitelské Intel Optane přijdou možná již brzy
Hned po představení nových pamětí 3D XPoint, které Intel vyvinul společně s Micronem, nás zajímalo, kdy se tyto paměti dostanou do prvních produktů určených pro běžné zákazníky. Není divu, když má jít o tak výkonná zařízení.
Intel Optane mají potenciál snadno zastínit dnes dostupná SSD, a to včetně výkonných modelů pro rozhraní M.2 (PCI Express 3.0 x4) s podporou NVMe. Zde ale nebudeme srovnávat výsledné produkty, ale samotné paměti NAND Flash a 3D XPoint. Právě nové paměti mají oproti NAND Flash nabídnout jen desetinové zpoždění, trojnásobnou výdrž (počet mazacích a zapisovacích cyklů), čtyřnásobnou rychlost zápisu a jen asi třetinovou spotřebu. Nicméně jsme mohli očekávat, že 3D XPoint budou alespoň zpočátku mnohem dražší než NAND, a to ani ne nutně jen kvůli tomu, že by jejich výroba byla drahá. Zaplatit se musí také výzkum a ostatně, pokud budou tak moc lepší než NAND Flash, není důvod, proč si za ně nenechat řádně zaplatit.





Právě 3D XPoint se mohou v paměťové hierarchii stát dalším stupněm na cestě mezi pevným diskem/SSD a operační pamětí. Tomu odpovídá i očekávaná cena zařízení QuantX, což je ekvivalent Optane vyráběný právě firmou Micron. Ta už uvedla, že cena za gigabajt bude asi poloviční než u DRAM, ale 4 a 5x vyšší než u NAND Flash. Když si vezmeme, že 8 GB paměti DDR3 (ale v modulu DIMM/SO-DIMM) přijde na cca 1000 Kč, pak už to jsou snadné počty. Takový 120GB model s 3D XPoint by mohl přijít na cca 12 či 13 tisíc korun, takže by nebyl vůbec od věci, kdyby se podobně jako v případě prvních SSD objevily nejdříve nízkokapacitní modely, čemuž odpovídá tato tabulka vyšťouraná serverem Benchlife.





Benchlife uvádí, že 16GB a 32GB Optane se stanou součástí platformy Kaby Lake a dle jejich kapacity je zřejmé, že půjde spíše o buffer než o paměť pro pouhé ukládání dat. Otázka je, k čemu bude tato paměť konkrétně využita, ale uvažovat lze o uložení systémových souborů pro rychlejší odezvu OS a také o urychlení zápisu dat. Přitom lze očekávat, že se Optane 8000p Series objeví především v mobilních počítačích, ale ještě uvidíme, co všechno Intel nabídne, za jakou cenu a jaký to bude mít dopad na výkon.

Zdroj: Benchlife.info
reklama