reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SSD v roce 2016 ekonomicky výhodnější než HDD?

29.12.2014, Jan Vítek, aktualita
SSD v roce 2016 ekonomicky výhodnější než HDD?
Nová zpráva zkoumající ekonomickou rentabilitu pevných disků a SSD předpovídá, že právě SSD předhoní klasické disky již v roce 2016 a od té doby se jim budou už jen vzdalovat. Co to bude znamenat?
Zpráva tedy hovoří o tom, že SSD se v roce 2016 stanou pro většinu účelů ekonomičtější než HDD, ale to automaticky neznamená, že budou prostě a jednoduše s ohledem na poměr ceny ke kapacitě výhodnější. Je zřejmé, že zvláště u větších kapacit budou HDD ještě nějaký ten pátek výhodnější a ostatně běžný uživatel ani nebude mít potřebu kupovat SSD s velkou kapacitou za účelem pořídit si rychlejší úložiště. Pro uchovávání větších objemů dat budou HDD stále výhodnější a dostatečně výkonné, ale větší SSD s nižší cenou využitelné pro systém by se i tak hodila.





Zpráva Wikibon si všímá celkových nákladů na provoz datových úložišť, do čehož patří tedy i poplatky za potřebnou energii a správu po dobu čtyřletého období. Ovšem hlavním faktorem, který celkové náklady ovlivní, je pochopitelně pořizovací cena a ta má u SSD (čili pamětí Flash) padat daleko rychleji než cena pevných disků. Jak ukazuje graf sledující předpokládaný vývoj od příštího roku až do roku 2020, zvláště v tom příštím roce má být pokles cen SSD velmi dramatický.





SSD se také dle zprávy Wikibon budou dostávat do stále více datových center a cílem mají být taková centra, která se kompletně oprostí od mechanických úložných systémů a jediné, co se v nich bude hýbat, budou ventilátory a pumpy chladicích systémů. Taková úložiště mají řešit řadu problémů spojených s mechanickými úložišti, což má být především nižší výkon v porovnání s SSD. Data tak budou moci být sdílena různými aplikacemi a službami bez výrazného dopadu na výkon, což je poněkud obecné tvrzení. Jako obvykle nezbývá než počkat, jaké novinky nám příští roky přinesou. Ale stejně budeme asi nejvíce zvědaví na vývoj cen SSD a úložišť využívajících paměti flash obecně.

Zdroj: Wikibon
reklama