reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stanou se teď z Applu a Microsoftu kamarádi?

30.9.2015, Michal Hala, aktualita
Stanou se teď z Applu a Microsoftu kamarádi?
Šéf Applu Tim Cook se rozpovídal na konferenci BoxWorks a prohlásil, že jeho společnost a Redmond teď budou spíš spolupracovat než soupeřit, protože je to v zájmu jejich společných uživatelů. Zavládne mezi oběma giganty harmonie?
Mezi Applem a Microsoftem panuje celou dobu jejich existence rivalita a tvrdá konkurence. Byť občas proložená obdobími větší či menší vstřícnosti. Třeba když kdysi Redmond podal Cupertinu v nesnázích pomocnou ruku. Přesto k sobě mají svým způsobem blízko, protože dělají podobný byznys a řady jejich zákazníků se docela překrývají. Microsoft už léta dodává svá časem prověřená Office pro Mac a podobných příkladů je stále víc a víc.

Nutnost vzájemné spolupráce teď na uvedené konferenci potvrdil Tim Cook. Microsoft už dodává Office pro iPhone, iPad i pro Mac. Kromě toho portuje stále víc svých dalších aplikací na tyto platformy Applu. A zákazníci tomu tleskají, včetně těch z podnikového sektoru. Tim Cook na BoxWorks mimo jiné řekl: „Apple a Microsoft mohou spolupracovat ve více věcech, než ve kterých mohou soutěžit… Myslím, že to je to, co od nás podniky chtějí… To, co nepřinášíme, je hluboká znalost všech těch vertikál, kterými podniky se podniky zabývají.“

Pro uvedený vztah se v marketingu a strategickém managementu používá označení coopetition, což je zkratka pro cooperative competition. Přeložil bych to volněji jako soutěž při spolupráci. Čili stav, kdy zdravý rozum dvěma podnikům diktuje nutnost v něčem spolupracovat, zatímco v něčem jiném si nadále konkurují. A přesně do tohoto stadia dospěl vztah Applu a Microsoftu zejména v podnikovém (enterprise) segmentu.

Řada lidí v podnicích chce mít iPhone nebo iPad z Cupertina a chtějí na nich Office z Redmondu. A ve stále větším počtu případů to právě tak i je. Navrch chtějí perfektní podporu a služby od obou výrobců. Microsoft a Apple tak jsou ve vlastním zájmu nuceni spolupracovat. Vyplatí se to oběma. Apple dodá hardware a operační systém, Microsoft aplikace. Podnikový zákazník je spokojen.





Jako bonus Microsoft přibalí své porozumění podnikovým procesům, protože tady je opravdu silný. Apple je tady slabší a podle slov Tima Cooka výše si to uvědomuje. Dohromady se mohou skvěle doplňovat. Nevím, jestli to Cupertinu došlo až teď, ale Satya Nadella tohle evidentně pochopil už dřív. A právě pod jeho vedením Microsoft začal intenzivně portovat své aplikace na iOS.

Mimochodem, myslíte, že v Redmondu ještě věří v úspěch Windows 10 na mobilech a tabletech, nebo to už vzdali? Nebo pořád aspoň trochu věří, ale tohle je plán B? Nebo prostě obě společnosti konečně pochopily, co potřebuje a chce jejich společný zákazník? Ono je to vlastně jedno, podstatné je, že oba giganti nakonec dostali rozum. Asi teď ubude nebo úplně přestane vzájemné špičkování a pošťuchování.

Docela by mě zajímalo, jestli při vší té nově se objevivší vstřícnosti každá ze společností nemá pořád aspoň trochu postranní úmysly. Microsoft pořád pracuje na Windows 10 Mobile, se kterými chce ukousnout z koláče Applu. A Apple kromě Microsoftu pořád spolupracuje s IBM v podnikovém segmentu, takže také asi má svůj plán B (čtěte třeba tady).

Ještě jedna zajímavost. Tim Cook byl na BoxWorks dotázán, jestli Apple nějak nesloučí iOS a OS X do jediného systému. Odpověděl takto: „Nevěříme v to mít jediný operační systém pro PC a mobilní zařízení. Myslíme si, že když budete čerpat z obou, nedostanete to nejlepší ani z jednoho. Stále se velice soustředíme na dva.“

Myslíte, že Redmondu a Cupertinu vydrží ta vzájemná vstřícnost dlouho? Řekl bych, že jak jsou teď v IT byznysu rozdány karty, tak by i mohla. Vypadá to, že více a těsněji spolupracovat je teď daleko rozumnější alternativa, než si jít bezhlavě po krku.

Zdroj: Neowin
reklama