reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Staré Opterony, Xeony či mobilní CPU dostávají nový život v běžných PC

9.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Staré Opterony, Xeony či mobilní CPU dostávají nový život v běžných PC
Nedostatek hardwaru na trhu podněcuje recyklaci staršího hardwaru, z nějž se v Číně staví počítače, pro něž původně vůbec nebyl určen. Máme tu totiž staré Xeony či Opterony nebo také mobilní procesory v desktopech. 
Jedná se i o dekádu staré procesory, ostatně už jen to, že ve výčtu figurují i Opterony, nám jasně říká, že nepůjde o horké novinky. AMD ostatně skončilo s výrobou serverových procesorů značky Opteron v době 28nm procesu, a to šlo navíc o slabé modely s nízkým TDP, takže poslední pořádné Opterony byly ještě tvořeny 32nm procesem v roce 2012 či spíše v roce 2011, pokud jde o 16 jádrové Interlagos a ne maximálně "osmijádrové" Piledrivery. 
 
 
Banner ostatně ukazuje právě desku vybavenou Opteronem 6276, což je právě generace Interlagos a tento konkrétní model je nyní již deset let starý. Nabízí 16 jader na taktech 2,3 až 3,2 GHz, čili nepatří mezi to nejlepší ze své generace, kde nejlepší 16jádrový model byl taktován na 3 až 4 GHz. O SMT tyto procesory ještě neslyšely, čili jde o 16C/16T CPU využívající ještě starou sběrnici HyperTransport a vcelku slušných 2x 8 MB L3 cache. 
 
 
Ve své době takové procesory přišly na cca 800 dolarů a těžko se k nim vůbec dostal běžný zákazník, zatímco nyní se dá celá deska s Opteronem 6276 a chladičem sehnat za sto dolarů (v akci). A nejde pouze o vzdálenou nabídku pro čínské zákazníky, neboť Aliexpress toto zboží zasílá do celého světa. Vzhledem k TDP 115 W by se ale možná hodil lepší chladič, neboť ten, který se nám tu ukazuje, vypadá poněkud chatrně. 
 
 
Stejným způsobem si můžeme pořídit základ pro PC, které ponese již modernější a výkonnější procesory Xeon E5 generací Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswell či Broadwell. Například deska se šestijádrovým Xeonem E5 2630 v2 a 16 GB paměti DDR3-1333 MHz nyní v akci přijde na 113 dolarů a samostatně dostupné Xeony E5 pořídíme od cca 20 USD. 
 
 
Další možností je využít služeb specializovaných firem, které prodávají starší mobilní procesory napojené v adaptérech, které umožní jejich využití v normálních desktopových deskách. Jde třeba o patici LGA 1151, kam můžeme umístit mobilní Comet Lake či Coffee Lake. Zde jde především o procesory využívané v jichž hotových nabízených desktopech, ale právě i na AliExpress se dají najít i samostatně s cenami i pod 100 USD.
 
Zákazník by si ale měl uvědomit, že není možné takový procesor nainstalovat do jakékoliv desky a očekávat, že bude fungovat. Jde tu o podporu BIOSu, takže je třeba získat ještě vhodnou desku s takovým BIOSem, který daný procesor rozezná.
 
Zdroj: THW


reklama