reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Status na Facebooku vás může dostat i do vězení

8.3.2015, Milan Šurkala, aktualita
Status na Facebooku vás může dostat i do vězení
Už mnohokrát jsme psali o tom, že člověk by si měl dát pozor na to, co píše na Facebooku. Jednomu Američanovi hrozí vězení za to, co napsal o svých zaměstnavatelích ze Spojených Arabských Emirátů.
Sociální sítě dokážou člověku pěkně zatopit. Své by o tom mohl vyprávět mechanik helikoptér Ryan pate z USA, který odjel pracovat do Spojených Arabských Emirátů u společnosti Global Aerospace Logistics. V loňském prosinci se na chvíli vrátil do USA, zasnoubil se se svou přítelkyní a vzhledem k tomu, že chtěl ještě pochodit po doktorech kvůli zraněným zádům, zažádal o prodloužení pobytu v USA. To mu ale jeho zaměstnavatel nedovolil.


Facebook logo


Zlost si vylil pochopitelně na Facebooku (ještě na americké půdě), kde své zaměstnavatele označil za lidi, kteří se tváří jako přátelé, ale v nouzi člověku vrazí kudlu do zad. Postěžoval si i na lidi v Emirátech. Jenže ke své smůle, jakékoli pomlouvání nebo zesměšňování někoho jiného je v Emirátech trestným činem. Když se tedy Ryan vrátil do Emirátů, aby dal výpověď, sbalil si své věci a prodal auto, oslovila jej tamní policie a byl zatčen na 10 dní. Nyní je volný a 17. března bude mít soud. Za tento status na Facebooku mu hrozí až 5leté vězení. Američané se pak snaží vyjednávat a tvrdí, že by neměl být souzen za čin, který byl v místě jeho provedení naprosto legální.

Zdroj: arstechnica.com, bbc.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama