reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stává se Intel post-PC podnikem?

21.1.2016, Michal Hala, aktualita
Stává se Intel post-PC podnikem?
Web amerického deníku USA Today přinesl před několika dny úvahu na tohle téma pod stejným názvem ovšem bez otazníku. Jelikož je to zajímavé čtení a jelikož mně tam ten otazník docela pasuje, věnujeme se danému tématu dnes i my.
S posledními finančními výsledky Intelu vás nedávno seznámil kolega, takže jen pro připomenutí ten hlavní trend – Intel na jedné straně ztrácí na čipech pro PC, kde je ostatně relativní marže nižší, ale na druhé straně získává na čipech pro datacentra, kde je marže vyšší. Tady mě napadá sémantická či terminologická otázka – je server v datacentru vůbec ještě PC?

Ale podle USA Today a podle chování Intelu na před pár dny skončeném CESu to vypadá, že Intel chce ještě více diverzifikovat portfolio svých produktů. Za připomenutí stojí loňský nákup Altery za 16,7 miliardy dolarů. Altera byla jedním ze dvou největších výrobců FPGA programovatelných čipů a rozhodně jde o zajímavý segment ICT trhu.

Intel také rozhodně hodně chce uspět v internetu věcí (IoT). Ten pro něj může znamenat dvojí poptávku - primárně po jednodušších a levnějších čipech (Intel takové v portfoliu má), ale v obrovských kvantech; sekundárně pak po výkonu v datacentrech zpracovávajících takto vzniklá big data. Takže tady je také naděje na posílení poptávky po serverových řešeních.

Pro ilustraci orientace Intelu na IoT připomněl web USA Today vystoupení Briana Krzaniche (CEO Intelu) na CESu v Las Vegas, kdy byly mimo jiné předvedeny technologie společnosti zabudované ve skateboardech, botách, šatech apod. Samotný Krzanich posléze novinám USA Today řekl: „Myslíme si, že jde o narůstající sektor, kde se mohou prodávat stovky miliónů zařízení.“





On ten problém klesající poptávky po PC – předpokládejme teď, že PC je buď desktop, nebo notebook – je dlouhodobý a netrápí jen Intel. A určitě má několik příčin. Jednak písíčkům před pár lety začaly ukusovat z koláče tablety (iOS a Android), v nichž Intel svoje čipy neuplatní. Jednak – myslím si – si za to Intel může sám. AMD mu zatím (a doufejme, že už ne na dlouho) moc na krk nedýchá a Intel tudíž nepřináší tolik inovací, kolik by bylo třeba, aby uživatele přesvědčil k nákupu nového PC.

Navíc řadě lidí (nemyslím hráče a jiné „hltače“ výkonu) už po nějakou dobu výkonově bohatě stačí jejich několik let staré PC a nemají potřebu upgradovat. Jestli se vám okno prohlížeče nebo Wordu (či nějaké alternativy) otevře o zlomek vteřiny dříve, to je v běžné praxi úplně fuk. Ani podniky na upgrady moc nespěchají, protože jim nic zásadního ve stávající podobě PC nepřinese.

Intel má k dovršení všeho smůlu, že se jeho čipy neuplatňují ani v mobilních telefonech, které mimochodem zase začínají „zespodu“ ukusovat z koláče tabletů, tak jak se (telefony) postupně zvětšují. Určitou nadějí by mohl být Surface Phone od Microsoftu, jako úplně nová třída telefonu s čipem od Intelu a funkcí Continuum. Nicméně zatím jde o zcela hypotetickou – nicméně post-PC – možnost.

Další hypotetickou možností je, že se Windows 10 chytnou v tabletech a prodeje takových zařízení založených na čipech Intelu začnou růst. Ale to by vlastně zase šlo o post-PC zařízení. I když na druhou stranu třeba 2-in-1 zařízení typu Surface Pro od Microsoftu jsou pořád PC svého druhu – napůl tablet, napůl notebook. A tady se už pomalu začínají objevovat další následovníci z řad tradičních výrobců PC.

Takže úplně bych nad možnostmi Intelu v PC segmentu, ani v tabletech a mobilech nelámal hůl. Ale bude to chtít víc inovací a trochu štěstí – trefit se stávajícím zákazníkům do vkusu a potřeb. Takže Intel se dílem stane post-PC firmou a dílem v tomhle segmentu IT trhu určitě zůstane.

Zdroj: USA Today
reklama