reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steam Deck je nejnovější scalperský hit, za kolik se prodává?

18.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Steam Deck je nejnovější scalperský hit, za kolik se prodává?
Scalperům bylo loni ihned jasné, že konzole Steam Deck bude s největší pravděpodobností prodejní hit a její nedostatek na trhu bude ceny šroubovat do vysokých částek. Bazary tak zaplavily nabídky předražených konzolí od Valve. 
Steam Deck se loni dostal do předprodeje, přičemž scalpeři evidentně nezaváhali a rezervovali si také své kusy, které se nyní objevují v bazarech jako zbrusu nové zboží. Konzole se přitom oficiálně prodává za ceny 399, 529 a 649 dolarů / 419, 549 a 679 eur dle kapacity 64, 256 a 512 GB, ovšem s tím, že si na ni zákazník počká, a to s vidinou toho, že bude rád, pokud ji dostane ještě letos.  
 
 
Anebo si ji může pořídit ihned, ale pokud jde o možnost okamžitého prodeje bez přihazování v aukci, jde tu alespoň o cca 50 tisíc korun, někdy i výrazně více. Jde pak pochopitelně především o 512GB verze, které jsou v nabídce scalperů a pro něž platí taková cena, ale dají se najít i 256GB či 64GB verze. Ty nejslabší se dají koupit hned za ceny 35 tisíc korun nebo i 22 tisíc. 
 
Cokoliv z toho je ale pochopitelně výrazně předraženo alespoň na dvojnásobek, ovšem taková 512GB verze za 60 tisíc už je 3,5násobně předražená. Zájem ze strany zákazníků přitom je, neboť české bazary se plní i poptávkami po Steam Deck, respektive v tomto případě jde především o poptávky, a to leckdy vzhledem k situaci i velice naivní (20 tisíc za 512GB verzi). 
 
Na druhé straně tu jsou i vyloženě nehorázné nabídky na zahraničních bazarech, kde se scalpeři nesnaží vždy prodávat konzole, které už mají v ruce. Takovým extrémem může být přenechání rezervace na 512GB konzoli potvrzenou s dodáním v letošním druhém kvartálu, a to za bezmála 70 tisíc korun. 
 
Není to sice to samé, ale za 50 tisíc můžeme mít třeba i slušně výkonný herní notebook s RTX 3070 nebo i 3080, který udělá více parády. Pokud ale někdo chce vyloženě kapesní konzoli, pak už moc na výběr nemá, neboť běžně dostupná alternativa na našem trhu je v podstatě pouze Nintendo Switch a na té AAA hry pro PC nespustíme. 


reklama