reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steam už dosáhl 1000 her pro Linux

15.3.2015, Jan Pánek, aktualita
Steam už dosáhl 1000 her pro Linux
Vše začalo tím, když v roce 2013 Valve, společnost stojící za Steamem, představilo Steam Machines, herní konzole, které jsou založené čistě na Linuxu a na Steamu - tedy na SteamOS. A od té doby přichází mnoho nových her pro tuto platformu.
Valve představilo myšlenku Steam Machines už dva roky zpátky, jedná se počítače, které může vyrobit kdokoliv a které obsahují SteamOS. Valve dalo výrobcům velkou volnost, takže jsme se mohli dočkat různých designových kousků v různých specifikacích. Bohužel tato zařízení ještě nejsou na trhu.

Ke dnešnímu dni je pro tuto platformu vydáno přesně 1005 her. Pro porovnání jich bylo v říjnu loňského roku 700. A to je dost slušný nárůst za pouhých pět měsíců. Jen pro představu celkem existuje na Steamu 4817 her, takže na Linux jich je více než jedna pětina. A mezi to se nepočítají datadisky ani jiný dodatečný software.





Kdybychom se podívali na hry pro Linux i SteamOS, dostaneme se na 1856 položek. To je velmi dobré číslo, když si navíc uvědomíme, že pouze 1 % uživatelů Steamu používá Linux nebo SteamOS. K dalšímu rozšiřování počtu titulů bude důležité, jestli pro tyto platformy budou vyvíjet i velcí hráči na trhu.

Problémem zatím rozhodně není nedostatek her jako spíše to, že se tyto hry dají hrát i na Windows, takže pro hráče moc nemá smysl přecházet na novou platformu. Valve se proto snaží zviditelnit hry pro Linux. Nabízí různé akce, což může oslovit nejen uživatele, ale i výrobce her.

Výhodou Valve může být to, že herní konzole ostatních velkých hráčů na trhu zastarávají každým rokem, kdežto Valve bude mít vždy přísun nových Steam Machines, které budou tím pádem vždy disponovat silným hardwarem.





Další výhodou je, že se HTC Vive již brzy dostane do prodeje. To je headset pro virtuální realitu, který vyvinulo HTC spolu s Valve. A právě zde bude velké propojení Steamu a světa virtuální reality. Ostatní projekty virtuální reality jako Project Morpheus jsou stále ještě ve vývoji.

Nových Steam Machines bychom se navzdory brzkému představení měli dočkat až v listopadu letošního roku, právě proto je číslo her překvapující. Už nezbývá než čekat, až se tyto konzole dostanou na trh. Dá se předpokládat, že budou kompatibilní s HTC Vive a že pro virtuální realitu vyjdou do té doby zajímavé tituly. Zkrátka se máme na co těšit.

Zdroj: www.pcworld.com
reklama