reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SteelSeries GameSense: herní údaje přímo na klávesnici

3.7.2015, Jan Vítek, aktualita
SteelSeries GameSense: herní údaje přímo na klávesnici
Ve SteelSeries se zamysleli, k čemu by se daly využít barevné LED pod klávesami, které se mohou samostatně ovládat. Přišli se systémem GameSense, který umí na klávesnici ukazovat třeba zdraví nebo zbývající náboje.
Systém SteelSeries GameSense je tedy poměrně jednoduchý a také omezený, neboť je zřejmé, že pro indikaci různých hodnot nemůže zobrazovat alfanumerické znaky, ale musí nějakým způsobem využít řady a sloupce podsvícených kláves. Je tak zřejmé, že třeba aktuální zdraví bude ukazovat řadou rozsvícených kláves, a to třeba řady F1 až F10, kde F10 bude znamenat 100 % a F1 už jen 10 %. Stejný způsob může být využit i pro jiné ukazatele a spodní řádky kláves, jak ostatně ukazuje doprovodné video.





Společnost SteelSeries udává, že tato funkce "může být vcelku užitečná", ovšem první problém je, že je třeba zajistit podporu her. Těch zatím skutečně není mnoho, ve skutečnosti tedy pouze dvě, a to Counter Strike: Global Offensive a Minecraft. A vypadá to, že podpora dalších titulů bude záviset především na autorech her a také aktivitě komunity samotných majitelů klávesnic SteelSeries, které jsou schopny ovládat jednotlivé barevné LED. Funkce GameSense je tak čistě softwarová.


Funkce GameSense může být tedy využita pro zobrazení v podstatě čehokoliv, akorát je třeba se naučit interpretovat rozsvícené a zhasnuté různobarevné LED. Nejsme také ani omezeni na klávesnice. V této době GameSense pracuje se všemi modely SteelSeries s RGB LED, které využívají SteelSeries Engine 3. Pak budeme moci využít třeba i headset, jehož barva bude moci také leccos znázorňovat, což ale samotný hráč využije jen těžko, leda by chtěl něco signalizovat někomu jinému.






Je ale třeba se také zamyslet nad tím, zda má vůbec smysl u her typu Counter Strike využívat klávesnici pro indikaci čehokoliv. Však u takových her je nejlepší, když hráč vůbec neodtrhne oči od monitoru a pokud by se měl podívat na to, že mu klávesnice začíná ukazovat klesající úroveň zdraví, tak ho to pouze vyruší a nijak mu to nepomůže.

Více se o GameSense dozvíte na stránkách výrobce (viz zdroj).

Zdroj: TZ SteelSeries
reklama