reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Streacom FLIRC-SE: adaptivní IR modul

10.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Streacom FLIRC-SE: adaptivní IR modul
Pokud marně hledáte využití pro IR port na svém mobilním telefonu, mohli byste je najít u zajímavé novinky od společnosti Streacom. Ta nám umožní ovládat a také probouzet počítač pomocí infračerveného rozhraní.
Jedná se tedy o samostatný IR přijímač určený pro připojení k PC, který se bude zvláště hodit u počítačů typu HTPC. Pochopitelně nejde o ojedinělé zařízení, však něco podobného si kutilové vyrábějí již léta a různé podobné produkty jsou také k zakoupení. My se ale podívejme na to, co nabídne nový Streacom FLIRC-SE. V jeho názvu je jméno firmy FLIRC, neboť ta jej pro Streacom vyrábí (SE jako Streacom Edition).




- přední a zadní strana modulu -


Jedná se o zařízení, které připoojíme pomocí headeru k rozhraní USB 2.0, přičemž příslušné ovladače jsou k dispozici pro systémy Windows, Linux i Mac OS X. Modul je schopen vzbudit počítač ze stavů S4 (STR) i S5, což ovšem vyžaduje ze strany základní desku podporu funkce power to USB, čili napájení USB portů i v uvedených stavech. Pak můžeme naše PC ovládat dle libosti, k čemuž nám může posloužit až 160 zapamatovatelných příkazů a libovolný IR ovladač, s nímž se modul spáruje a my si pak zvolíme, co má které tlačítko dělat.





FLIRC-SE pracuje na vzdálenost až 10 metrů, a to na IR frekvenci 38 kHz. Jeho rozměry jsou 22 x 48 x 13 mm a je zřejmé, že bez trochy kutilství se zde neobejdeme, neboť je nutné tento modul v podobě plošného spoje někam přichytit.

Modul již má být zanedlouho k dispozici na trhu, přičemž cenu jsme se zatím nedozvěděli. Produkty firmy Streacom jsou u nás k dostání v několika obchodech (viz Heureka), takže pokud máte zájem, můžete začít shánět.

Zdroj: TZ Streacom
reklama