reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Streamz: chytrá sluchátka s DAC a bezztrátovým audiem

30.12.2013, Jan Vítek, aktualita
Streamz: chytrá sluchátka s DAC a bezztrátovým audiem
Společnost Streamz vzniklá jako odnož firmy Mozaex představila chytrá sluchátka BluWaws 7.1, která jsou vybavena vlastním dvoujádrovým SoC i operačním systémem Android, ale především mají i vlastní DA převodník a podporu bezztrátového audia.
Jedná se tedy konkrétně o sluchátka treamz BluWaws 7.1 označená za světově první model vybavený DAC a podporou bezztrátového zvuku, čili příslušných formátů. Navíc obsahují i vlastní hardwarovou výbavu, díky niž mohou provozovat systém Google Android. Konkrétně to je 1,6GHz SoC se dvěma procesorovými jádry, v základu 4 GB paměti NAND Flash, možnost zapojit až 32GB kartu microSD a pak tu jsou rozhraní Bluetooth a Wi-Fi 802.11 b/g/n. Dále nesmí chybět jack pro připojení mikrofonu, baterie a adaptér pro její dobíjení.





Tato sluchátka umožní najednou přehrávat zvuk z více zdrojů, a to s využitím lokálně uložených audio souborů, online rádií, streamovaného audia v lokální síti, audia z televizoru či herní konzole. Pro reprodukci využijí vlatní DAC s kvalitou 48 kHz / 16 bit, zesilovače, 3W vibrační reproduktory plus dva 50mm klasické reproduktory (každý pár má vlastní zesilovač). Rozumět si budou také s formáty WAV CD, FLAC a ALAC.

Dle výrobce jsou BluWaws 7.1 určeny pro uživatele, kteří se nechtějí zabývat s připojováním MP3 přehrávače nebo chytrého telefonu, u nějž by si tak navíc vybíjeli baterii. Obstarají si všechno samy a využít mohou řadu různých zdrojů zvuku, čímž mají nahradit různé typy sluchátek. A právě díky vibračním reproduktorům sluchátka nemusí vyvinout silný přítlak na uši, aby hrála dobře, což se má dle výrobce odrazit v komfortu.

Nicméně všechny tyto vlastnosti mají také jeden následek, a to poměrně vysokou cenu. Ta byla výrobcem stanovena na 549 USD, což je v přepočtu 11 tisíc korun, a to s dostupností od března 2014 (výrobce je ukáže také na CES 2014). Bude tedy velmi záležet na kvalitě zvuku, protože za takovou cenu už se prodávají profesionální hi-end modely, i když jsou na trhu pochopitelně i podstatně dražší.

Hlavní otázkou tak je, zda vedle různého hardwaru zbyl i dostatek prostředků na kvalitní audio komponenty, s nimiž by se BluWavs 7.1 vyšvihly ze šedého průměru.

Zdroj: X-bit labs
reklama