reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Subaru bude v Kalifornii testovat svá autonomní auta

14.2.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Subaru bude v Kalifornii testovat svá autonomní auta
Japonská automobilová společnost se také vrhá do oblasti autonomních automobilů. Samořiditelná vozidla je ale třeba někde testovat. Subaru proto obdrželo povolení od státu Kalifornie a může testovat vozy na jejích silnicích.
Mnoho automobilových společností se v současné době zaměřuje i na vývoj samořiditelných vozidel. Do tohoto odvětví se pustily velké firmy jako Ford, Mercedes-Benz nebo i Tesla od Elona Muska. Na vývoj autonomních automobilů se ale vrhají i společnosti jako NVIDIA či Google, který o pokrocích svých vozidel pravidelně informuje. Díky těmto zprávám víme, že vozy od Googlu se kromě jiného učí i ohleduplně troubit.

S vývojem autonomních automobilů jde ruku v ruce i jejich testování. Místo, kde se samořiditelná vozidla často testují, je například Kalifornie. Nejdříve je ale třeba získat povolení od vlády, pokud společnost usiluje o testování na běžných silnicích. Potkat autonomní automobil v Kalifornii už v dnešních dnech nemusí být tak složité, protože seznam společností, jež tam své vozy testují, není úplně nejkratší. V Kalifornii už nyní má testovací povolení 22 společností.




V Kalifornii už může autonomní auta testovat i NVIDIA


Na kalifornské cesty se nyní přidají i autonomní vozidla společnosti Subaru. Japonská automobilka dostala od úřadů povolení na testování samořiditelných vozů, a představuje tak v tomto odvětví nejnovější přírůstek pro Kalifornii. Toto povolení bylo konkrétně uděleno 9. února tohoto roku.

Automobily od Subaru už i dřív měly některé autonomní prvky, mezi něž se dají zařadit nejrůznější pomocníci při řízení, jako je adaptivní tempomat či brzdění v případě hrozící kolize. Tyto funkce byly zajišťovány díky kamerovému systému.

Nyní se však společnost chce posunout ještě dál. Se svými auty chce Subaru trénovat autonomní nastartování a zastavení v pomalé zácpě například ve městě. Do roku 2020 plánuje také se svými auty přejíždění v jízdních pruzích a zvládání zatáček v rámci autonomních schopností vozů na dálnicích.

Není však přesně jasné, jaké autonomní schopnosti bude Subaru se svými vozidly na kalifornských cestách testovat. Konkurenci s autonomními automobily má však japonská společnost nemalou.

Zdroj: engadget.com
reklama