reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sun Microsystems pracoval na nízkospotřebových x86 procesorech

30.6.2010, Jan Vítek, aktualita
Sun Microsystems pracoval na nízkospotřebových x86 procesorech
Společnost Sun Microsystems dle zpráv v médiích pracovala na nízkospotřebových serverových procesorech kompatibilních s architekturou x86, které vyvíjela pro cloud a hyperscale datová centra, jež v této době zažívají velký rozmach. Tyto...
Společnost Sun Microsystems dle zpráv v médiích pracovala na nízkospotřebových serverových procesorech kompatibilních s architekturou x86, které vyvíjela pro cloud a hyperscale datová centra, jež v této době zažívají velký rozmach. Tyto snahy ale prý nejspíše zastavila společnost Oracle, která Sun koupila. Tato zpráva také přichází krátce poté, co AMD oznámilo řadu levných a nízkospotřebových Opteronů se 4 a 6 jádry, které jsou určeny pro stejné využití. Intel již vhodné procesory Xeon nabízí delší dobu.



Sun ale prý vyvíjel procesory přímo určené pro cloud a hyperscale, čemuž byla přizpůsobena jejich architektura. Hodlal je využít ve vlastních serverech, ale také prodávat firmám Google, Facebook a podobným. Firma již také měla dlouhodobé zkušenosti s vývojem procesorů, avšak ty byly založeny na architektuře UltraSPARC a otázkou byla licence pro výrobu procesorů x86. V tomto ohledu se mluví o širokém patentovém portfoliu, na jehož základě by Sun mohl přesvědčit Intel, aby mu výrobu umožnil.

Nyní však bude záležet na vedení firmy Oracle, jak se k celé věci postaví a zda projekt nezruší. Pokud už to tedy neudělala, což se ale nedozvíme, protože celou záležitost odmítla komentovat.

Zdroj: NY Times
reklama