reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SuperMHL s novým čipem přenese 8K obraz

17.3.2015, Jan Pánek, aktualita
SuperMHL s novým čipem přenese 8K obraz
Silicon Image, který stojí za MHL, představil nový čip, Sil9779, který má být první kompatibilní s tímto rozhraním. V praxi to znamená přenos až 8K rozlišení jedním kabelem a ani to není vše.
MHL je již od roku 2008 alternativou k HDMI, především jsme se s tímto rozhraním mohli setkat u mobilních telefonů, kde existovala redukce z micro USB, a bylo tak možné i z telefonu bez HDMI výstupu pouštět video přes kabel. Bohužel se to moc neuchytilo, ale teď nabírá MHL druhý dech.

Již na lednovém CESu, veletrhu spotřební elektroniky, bylo představeno SuperMHL, kterým byly připojeny nové televize, jež disponovaly 8K rozlišením. Klasické HDMI totiž takové rozlišení nezvládá. A právě to by mohl být úsvit nové éry.

Navíc v sobě toto rozhraní ukrývá i další funkce, jako je například nabíjení připojených zařízení až 40 W. Což by dneska už dokázalo energicky uživit i nějaký ten monitor.





V tiskové zprávě Silicon Image prohlásilo, že již teď vytváří produkty zítřka. Potom se pochlubilo, že s přenášením rozlišení 8K je zatím jediné na trhu a že je takto přeneseno 16x více pixelů než při Full HD rozlišení.

S tím, že vytváří produkty zítřka, má společnost pravdu. Moc 8K monitorů ještě není, takže zatím nemají širší uplatnění. Ale pro budoucí použití se konektor jeví zajímavě - mimo podpory kvalitnějšího videa nabízí i podporu pro přenos několika kanálového audia ve vysoké kvalitě.

Takže právě díky tomuto novému čipu mohou výrobci již teď přidávat SuperMHL do svých produktů. Sice ještě není známo, kdy přijdou první zařízení se SuperMHL na trh, ale nemuselo by to trvat dlouho.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama