reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Superpočítač Frontier dostane světově nejvýkonnější úložiště: až 75 TB/s

23.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Superpočítač Frontier dostane světově nejvýkonnější úložiště: až 75 TB/s
Na hardwaru společnosti AMD bude založen superpočítač Frontier, který má posunout svět do éry systémů s výkonem v řádu exaFLOPS, a to společně s Aurorou využívající hardware Intelu. Co bude mít Frontier za úložný systém? 
Superpočítač Frontier už byl několikrát představen jako systém, který dosáhne výkonu 1,5 exaFLOPS (1 exa = 1018) při spotřebě kolem 20 MW, což zařídí především hardware firmy AMD se serverovými CPU a GPU. Oak Ridge Leadership Computing Facility (OLCF), pro kterou bude Frontier postaven, nyní zveřejnila informace o jeho úložném systému, s nímž by měl být tento superpočítač zprovozněn ke konci tohoto roku. 
 
 
Jak to vypadá, mimořádný výpočetní výkon si vyžádá rovněž mimořádný výkon úložiště zvaného Orion, jehož kapacita dosáhne 700 petabajtů. Mluví se tu o rychlosti čtení až 75 TB/s, zápisu až 35 TB/s a také o 15 miliardách IOPS, což je skutečné maximum, které se bude moci vymáčknout z lokálních zařízení napojených na PCIe 4.0. Orion i tak má být světově nejvýkonnější úložiště využívající standard POSIX (Portable Operating System Interface) a založeno bude dle očekávání na souborovém systému ZFS, jak uvádí Sarp Oral, vedoucí Input/Output Working Group. 
 
Orion však pochopitelně nebude jednotné úložiště ukládající všechna data na stejně výkonná zařízení, čili zmíněných 75 TB/s nebude platit pro všechny jeho části, a to ani zdaleka. Bude mít čtyři úrovně, a to jednak flashovou skládající se z 5400 NVMe zařízení s celkovou kapacitou 11,5 PB a rychlostech čtení/zápisu 10 TB/s se 2 miliony IOPS. 
 
Dále tu bude 47.700 pevných disků s kapacitou 679 PB a s rychlostí čtení až 5,5 TB/s, zápisu 4,6 TB/s a rovněž se 2 miliony IOPS. Jako třetí to bude úložiště pro metadata tvořené opět NVMe SSD v počtu 480 s kapacitou 10 PB. 
 
Žádné z těchto úložišť se tak ani neblíží k uváděnému maximu 75 TB/s, což má dle tiskové zprávy platit konkrétně pro celkovou propustnost SSD instalovaných přímo ve výpočetních uzlech, kde tak budou napojeny na linky PCIe 4.0 procesorů AMD EPYC a to je čtvrtá část. Kapacita této části úložného systému Orion ale nebyla zmíněna.  
 
Zdroj: OLCF


reklama