reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SUPoX, nástupce EPoXu, uvádí desku s pasivně chlazeným CPU

2.2.2015, Jan Vítek, aktualita
SUPoX, nástupce EPoXu, uvádí desku s pasivně chlazeným CPU
Společnost EPoX bývala v Evropě velmi oblíbeným výrobcem základních desek, ale to bylo ještě v době procesorů Athlon Palomino a Thoroughbred. V roce 2007 se však firma stáhla z Evropského trhu, ale nezanikla. Co tedy dělá v této době?
Epox se rozhodl, že v Evropě skončí v polovině roku 2007, čemuž předcházela chybná rozhodnutí o výrobě levnějších základních desek, které používaly nekvalitní komponenty. Byla to doba často vybuchujících, nebo aspoň vytékajících elektrolytických kondenzátorů, což se nevyhnulo EPoXu, ale také ani firmám Abit či Asus. EPoX si ale zavařil tak moc, že své pozice na Evropském trhu ztratil a nedovedl se na něj už vrátit.





EPoX se však měl kam vrátit, a to na domácí čínský trh, kde však firma také úspěšná nebyla. V roce 2009 tak bývalí zaměstnanci založili novou společnost SUPoX. Ta nyní představila originální základní desku N2940-MX7 vybavenou integrovaným procesorem Intel Celeron N2940 "Bay Trail" se čtyřmi jádry na frekvenci až 2,24 GHz s pouze 7,5W TDP. Na ten bude stačit pouze pasivní chladič.





Jedná se o formát Micro-ATX, takže tu je dostatek prostoru na dva sloty DIMM pro DDR3L-1333 s podporou až 8 GB ve dvoukanálovém zapojení a pak tu máme také dva sloty PCI Express 2.0 x1 a jeden PCI Express 2.0 x16. Pro úložná zařízení tu jsou však pouze dva SATA 3 Gbps a konektorová výbava také není nejlepší. Mezi zadními porty jsou pouze PS/2 pro klávesnici a myš, D-Sub a DVI pro monitor, jeden USB 3.0, dva USB 2.0, Ethernetový RJ-45 (1 Gbps) a tři audio porty. Na headerech jsou ještě vyvedeny COM a LPT.

Tato deska je tak na dnešní poměry naprostý low-end, ale aspoň jsme si díky ní připomněli zapomenutou značku, která už na našem trhu nemá místo. Ale kdo ví, možná se na něj ještě vrátí, i když konkurence je neúprosná a tvrdá.

Zdroj: techPowerUp
reklama