reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Světelné vzory pro 100x rychlejší optické sítě

13.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Světelné vzory pro 100x rychlejší optické sítě
Tým výzkumníků z Tuniska a Jižní Afriky si vzal na úkol vyvinout technologii, která by dokázala navýšit propustnost optických sítí. Prokázali přitom, že využitím světelných vzorů by propustnost mohla vzrůst i stonásobně.
Mezi spolupracující výzkumníky z Tuniska a Jižní Afriky patří Prof. Andrew Forbes, Dr. Carmelo Rosales-Guzman, Dr. Angela Dudley, Bienvenu Ndagano a další. Jimi navrhovaná metoda dokáže mnohonásobně navýšit datovou propustnost optických sítí, které v současné době využívají pouze jeden vzor. To ale neznamená, že tu nejsou jiné techniky, které dokáží zajistit, aby byla propustnost vyšší než dříve. Dnes už optické komunikační systémy využívají modulaci amplitudy, fáze, polarizace, barvy a frekvence světla jako nosiče informace. Využití světelných vzorů by přineslo další rozměr, a tedy i příslušné navýšení propustnosti.





Světelnými zdroji přitom myslíme jednoduše to, jak by se světlo z optického kabelu promítlo na stínítko a jak ukazuje úvodní obrázek, jde vzory tvořené soustřednými kruhy. A pokud se dosud využíval jen jeden vzor, respektive se žádné další nerozpoznávaly, je zřejmé, že už využitím dvou by bylo možné přenosovou kapacitu teoreticky zdvojnásobit. Výzkumníci přitom už úspěšně využili sto takových vzorů zakódovaných do jednoho celkového hologramu a nikde není uvedeno, že by jich nemohlo být ještě více.


Rosales-Guzman tak mluví o jednotném a komplexním hologramu tvořeném stovkou sub-hologramů. Každý z nich pak byl individuálně upraven tak, aby jej neovlinily optické aberace vzniklé v přenosové soustavě. A jako obvykle, mluvíme zatím o výzkumu, který bude třeba teprve aplikovat v praxi a ještě předtím bude nutné ověřit, že je opravdu využitelný. Na to se chce šéf výzkumu Dr. Forbes zaměřit nyní, a to s pomocí jistého soukromého subjektu, který pomůže novou technologii otestovat.

Zdroj: Hexus.net

reklama