reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Světový den zálohování 2012

31.3.2012, Pavel Kovač, článek
Světový den zálohování 2012
Každá ztráta dat je velmi nepříjemná. Vždy to způsobí nemalé problémy, u firem může dojít i k bankrotu či velmi vážným finančním problémům. Abyste tomu předešli, musíte zálohovat. Proč ještě nezálohujete, když možností je tolik a jsou tak jednoduché?

31.3.2012: Světový den zálohování 2012



Nutnost zálohovat data je jistě všem pokročilejším uživatelům známá. Jak jsou na tom ale ostatní? Ti, kteří používají počítač jen coby běžní uživatelé? Dle průzkumu společnosti US Harris Interactive stále není zálohování mezi uživateli zrovna moc rozšířené. Výsledky jsou takové, že pouze jedna čtvrtina (25 %) uživatelů zálohuje svá data pravidelně. To znamená, že z velké části jsou data běžných uživatelů v potencionálním nebezpečí. Pevné disky nejsou zkrátka 100% spolehlivé a jejich odchod do křemíkového nebe (v tomto případě spíš pekla) může nastat z minuty na minutu.

Pak je tu 37 % uživatelů, kteří zálohují nepravidelně a méně než jednou do měsíce. Tito uživatelé jsou zkrátka alespoň trochu uvědomělí a zálohují např. po dokončení projektu, nebo si prostě jednou za čas vyšetří dopoledne na zálohy. Dle nepravidelnosti lze předpokládat, že se jedná o ruční zálohování, což není zrovna ideální. Nikdy nevíte, na co zapomenete.

Téměř čtvrtina (22 %) uživatelů zálohuje data velmi nepravidelně. Do této skupiny patří i ti, kteří např. jednou ročně přeinstalují počítač a při té příležitosti si vypálí/zazálohují data. No a zbylých 9 % nezálohuje vůbec. Když sečteme poslední tři nejrizikovější skupiny, tak 68 % uživatelů nemá svá data v bezpečí. Jedině pravidelné a i automatické zálohování poskytuje záruku v bezpečnosti dat.



Kam se podělo zbylých 7%, bohužel zpráva neuvádí.


Kam zálohovat?


Dnes jsou však možnosti zálohování velmi široké. Nemusíte se jako dříve spoléhat pouze na svou osobní výbavu CD/DVD médii. Dnes můžete využít velmi uživatelsky přívětivé internetové disky (cloud) v podobě např. Microsoft SkyDrive či DropBox. Tyto služby fungují zcela automaticky, o nic se nemusíte starat. Stačí jen vybrat složku/složky, které chcete pravidelně zálohovat a o ostatní se postará dodávaný software. Můžete také zkombinovat např. naplánované úlohy, které jsou součástí systému Windows a pravidelně v určitém intervalu kopírovat/komprimovat určité složky či jen vybrané soubory a posílat je na Cloudové úložiště. Možností je opravdu mnoho. Podívejme se na ty nejběžnější:
  • Využití Cloud služeb různých dodavatelů
  • Vytvoření vlastního "Cloudu" - síťové úložiště NAS
  • Obyčejný externí USB disk (velmi levné a praktické řešení)
  • Profesionální služby různých firem - obvykle se jedná o kombinaci NAS a externího Cloudového úložiště včetně speciálního software (nejdražší)
  • Vypalování na DVD - pozor však na životnost médií (dnes se již tolik nepoužívá)

Kam zálohovat data, je jedna věc. Je třeba si však uvědomit, co vše je třeba zálohovat.


Co zálohovat?


Dříve bylo nutné zálohovat pouze osobní/firemní dokumenty. Dnes je však situace velmi odlišná. K těmto zcela jednoznačně daným dokumentům přibylo i nastavení programů (nastavení např. celého programu 3ds max může být i práce na dva dny). Uvědomte si, že i zálohování záložek prohlížeče může velmi ulehčit život. Nejde však jen o samotné nastavení programů, ale jeho vnitřní procesy (skripty např.) apod. Dále je nutné zálohovat například e-maily, osobní stránky, databáze osobních stránek apod. Také samotné nastavení operačního systému dnes zaslouží zálohu.

Dnes je tedy situace velmi složitá a každý si musí uvědomit, co vše zálohovat. U každého je situace rozdílná. Tímto vás tedy nabádám, abyste si udělali vlastní vnitřní průzkum, co vše potřebujete zálohovat.

Jedním z partnerům Světového dne zálohování je i firma Western Digital. Ta při této příležitosti poukazuje na několik svých aktuálních produktů, které se zaměřují na zabezpečení dat.




Nejlevnějším řešením jsou produkty z řady My Passport. Ty jsou v kapacitách od 0,5 do 2 TB s USB připojením. Na první pohled to jsou běžné externí USB disky, ale mají něco navíc. Onou přidanou hodnotou je hardwarové šifrování dat a ochrana heslem. Nemusíte se tedy bát, že by při ztrátě disku se někdo na vaše data dostane. Také jde o běžné 2,5" disky, kterým stačí napájení přes USB. Dnes už běžnou výbavou USB disků je i rozhraní v třetí generaci, tedy USB 3.0.





Jako mírně dražší řešení slouží jedno či dvoudiskové NAS boxy. Ty mají u firmy Western Digital označení My Book. V případě dvoudiskové varianty lze využít zrcadlení v RAID a tím zvýšit bezpečí dat. Pokud chcete k datům přistupovat i z mobilního telefonu, či na cestách s notebookem, můžete využít tzv. "osobního cloudu". To není nic jiného než vytvoření dynamické DNS adresy a možnosti přistupovat k datům přes tuto adresu.





Externí disky jsou vybaveny softwarem WD SmartWare. Jde o jednoduchý automatický zálohovací software, který vybraná data při změně automaticky zkopíruje na externí disk. Umí také automaticky zálohovat e-maily, což je v dnešní době také velmi důležité.

WD pamatoval i na uživatele počítačů Apple a připravil externí disky s rozhraním Thunderbold. Toto rozhraní má propustnost až 16 GB/s, a tak jediné omezení rychlosti přenosu dat je na úrovni pevného disku.





Na zálohování tedy nezapomínejte a čtěte si naše články na tohle téma.


Zdroje:
Price Waterhouse Cooper Study 2008: Information Security Survey
Gartner Research Group
Western Digital
reklama