reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Svoboda Internetu dle Freedom House letos klesla

8.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Svoboda Internetu dle Freedom House letos klesla
Organizace Freedom House vydala novou zprávu, která se týká svobody Internetu. Ta dle ní v letošním roce značně klesla, a to především kvůli novým zákonům různých zemích, které kriminalizovaly různý obsah i myšlenky.
Freedom House se obává, že by to mohlo znamenat počátek ještě mnoha dalších restriktivních opatření, která by se na ta stávající postupně nabalila. Zkrátka jde tedy o to, že v opatřeních jedné země by se inspirovaly další a v důsledku by se Internet globálně stal daleko více omezeným prostředím.




- negativní směr vývoje týkající se svobody na Internetu převažuje nad pozitivním i nulovým -


Dle organizace byly mezi květnem 2013 a 2014 v celkem 41 zemích přijaty zákony, které omezují svobodu projevu na Internetu, umožňují vládám jej lépe a více ovládat a/nebo jim k tomu dávají lepší prostředky. V celkem 38 ze 65 sledovaných zemí už proběhla zatčení v souvislosti s osobními politickými projevy na Internetu, což je dle očekávání problém zemí především v severní Africe a na Středním východě. Tam se problém týká deseti z jedenácti sledovaných zemí.

Česká republika ani Slovensko mezi oněch 65 sledovaných zemí nepatří, jak se můžete přesvědčit na interaktivní mapce na serveru Freedom House (viz zdroj).




- klesající "skóre internetové svobody" -


V zemích jako Sýrie, Turecko, Ukrajina a Egypt byli novináři cílem útoků při snaze dokumentovat protivládní protesty. V jiných zemích zase vláda zavedla regulace pro to, aby mohla identifikovat ty, kteří diskutují na Internetu a Rusko i Vietnam mají nový zákon, dle nějž může generální prokurátor zablokovat a odstranit obsah z Internetu bez jakéhokoliv justičního dohledu. Freedom House dále zmiňuje také USA, v nichž některé státy využívají skandál týkající se špehování lidí agenturou NSA k tomu, aby ospravedlnily své vlastní sledovací aktivity.

Dále tu jsou nové trendy, jako třeba snahy nařizovat společnostem, aby lokálně ukládaly různá data, za což také částečně může kauza s NSA. Obavou je, že represivní režimy mohou tato data zneužít, což dříve tolik nehrozilo, protože firmy si mohly vybrat, do jaké země umístí svá datacentra. Výsledkem má být to, že v polovině z 65 sledovaných zemí byl vládou využit malware pro získávání informací o nepohodlných osobách.

Nicméně Freedom House také uvádí, že navzdory obecně negativnímu trendu se právě po odhalení aktivit NSA aktivizovaly různé organizace bojující za občanská práva, díky čemuž se více projevuje odpor k restriktivním opatřením.

Zdroj: Tom's Hardware, Freedom House
reklama