reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Svoboda slova v EU opět ohrožena, web odsouzen za urážlivé komentáře čtenářů

18.6.2015, Milan Šurkala, aktualita
Svoboda slova v EU opět ohrožena, web odsouzen za urážlivé komentáře čtenářů
Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že za urážlivé komentáře pod článkem webového magazínu Delfi je zodpovědný sám portál. Toto rozhodnutí může mít ve výsledku velký dopad na svobodu slova na internetu.
V posledních dnech tu máme několik zajímavých zpráv z různých úřadů EU. Zatímco zprávy o změnách v copyrightu jsou spíše pozitivní než negativní (byť některá média tvrdí přesný opak - ono zamítnutím uvolnění se ještě nemusí nic zhoršit), nad posledním rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva už by mohl zůstat rozum stát (byť jistá logika tu je). Vše to začalo v lednu 2006, kdy estonský portál Delfi.ee přinesl článek o estonské společnosti podnikající v lodní dopravě, která spustila nové trasy a svými ledoborci ničí tradiční zkratky přes zamrzlou vodu. Čtenáři se v komentářích velmi neslušně vyjadřovali na adresu této společnosti.


Logo Evropského soudu pro lidská práva


Po šesti týdnech od uveřejnění si tohoto všiml majitel společnosti a u portálu si stěžoval. Ten ihned smazal nenávistné komentáře. Jenže majitel zároveň Delfi zažaloval za hanobení. U estonských soudů vysoudil 5000 estonských korun (dnes by to bylo cca 10 tisíc Kč). Ta byla zaplacena, ale portál Delfi se nedal a záležitost poslal k Evropskému soudu pro lidská práva. Ten ale přinesl překvapivé rozhodnutí, že portál si má nenávistné komentáře hlídat a je pro něj jednodušší hlídat si svůj web než pro majitele společnosti sondovat celý internet a hledat, zda se o něm náhodou nepíše škaredě.

Pochopitelně, čtenáři by se měli vyjadřovat slušně a příspěvky odporující netiketě by měly být moderovány, v tomto mají oba soudy pravdu. Každý má právo říci nesouhlasný názor, ale měl by tak činit slušně. Tady je ale otázkou, zda by toto mělo být právně postihováno, samotný web totiž o kauze informoval objektivně bez urážek. Hrozí zde totiž riziko, že v dalším vývoji zákonů týkající se této problematiky může na základě tohoto rozhodnutí přituhovat a docházet tak k čím dál většímu omezení svobody slova. Výsledkem totiž může být klidně i to, že webové magazíny v budoucnu jednoduše zakážou komentáře a lidé se nebudou moci vyjadřovat. Nebo možná i negativně vyznívající (byť objektivní) články začnou být častěji napadány u soudu. Vše bude záviset na tom, jak se v budoucnu změní výklad pojmu "urážka". Uvidíme.

Zdroj: rt.com, arstechnica.co.uk
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama