reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synaptics překvapuje touchpadem na mezerníku

6.6.2015, Jan Pánek, aktualita
Synaptics překvapuje touchpadem na mezerníku
Nicméně se hned musí vyjasnit, že se nejedná o touchpad, jaký známe z notebooků, ale takový, jenž umožňuje gesta, která by se mohla na stolních počítačích hodit. Možná se jich dočkáme už brzy.
Nová technologie od Synaptics se jmenuje SmartBar. Jedná se o to, že do klasické klávesy na klávesnici, mezerníku, přidá kapacitní plochu. Ta bude snímat, co se na mezerníku děje a vyhodnocovat, zda nejde o předem nastavená gesta.

Je zřejmé, že Synaptics musel dobře zapracovat na tom, aby se mezi gesta nepočítaly tradiční úhozy do mezerníku. Z části to může ovlivnit celkem pět naprogramovatelných virtuálních tlačítek na mezerníku. Ta se můžou naprogramovat samotným uživatelem, takže kdyby náhodou docházelo k problémům, uživatel si může pro danou funkci zvolit jiné gesto.

Podle Synaptics se bude jednat o řešení, které by mělo zlepšit editování textu, ale hlavně by toto řešení mělo nabídnout funkci pinch-to-zoom pro klasické desktopové počítače. Mnoho uživatelů je zvyklých z tabletů, že mohou snadno přibližovat a oddalovat text nebo webové stránky. Nyní by se tato funkce mohla dostat i na počítače bez dotykových monitorů, což by i nadále zvyšovalo komfort při práci i zábavě. Synaptics tuto funkci pojmenoval Effortless Zooming a lze ji provést dvěma palci, jež se pohybují od sebe a k sobě na koncích mezerníku.

Zde ale Synaptics začíná bojovat o čas. V dnešní době roste počet dotykových monitorů jako houby po dešti. Je fakt, že u desktopů se zatím dotykové monitory nevyskytují tak často, ale u notebooků procento výskytu značně narůstá. Možná ani proto není SmyrtBar designovaný přímo pro notebooky, nemluvě o jejich vlastním touchpadu.





Ilustrace několika funkcí, které SmartBar poskytne

To, proč se tento systém dostal do mezerníku, je zcela zřejmé. Je to klávesa, která je dostatečně rozlehlá, ale navíc je ergonomicky dostupná. Tomu uzpůsobil Synaptics i ovládání, protože často cílí právě na palce, což umožňuje nejen dobrou ergonomii, ale i intuitivní ovládání, což je také velmi důležité, možná by se dalo říct, že se výrobce snaží převést výhody dotykových obrazovek do jedné klávesnice.

Zajímavá ale není jen samotná technologie, ale i způsob, jakým chce Synaptics tuto funkci dostat do koncových zařízení. Kdekdo by čekal, že Synaptics jednoduše vyrobí svou vlastní klávesnici a do ní technologii zakomponuje. Tak se ale nestane, firma umožní, aby tuto technologii používali jiní výrobci, kteří ji zakomponují do svých klávesnic.

To má i své velké výhody. Kromě většího zastoupení na trhu a lepší dostupnosti se na trhu mohou objevit klávesnice na specifické účely. Již byla oznámena například spolupráce s výrobci herních klávesnic. Výrobci si totiž mohou vymýšlet i nová gesta, čímž by mohli posunout hratelnost o další kus cesty dále.

Zajímavé by ale bylo, kdyby se některému výrobci podařilo technologii zakomponovat do všech kláves na klávesnici, potom by se mohlo zlepšit nejen ovládání gesty, ale mohlo by se psát tahem, jako se může psát na například androidních virtuálních klávesnicích na dotykových zařízeních. Zatím je tento vývoj situace nepravděpodobný, ale jestli se technologie ujme, mohli bychom se podobných věcí dočkat.

A kdy se dočkáme SmartBar technologie v našich mezernících? Možná již brzy, technologie je hotová a už byla nabídnuta výrobcům klávesnic, takže je jen na nich, aby představili nějaký kousek, který v sobě bude mít zabudovanou tuto novou technologii.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama