reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DiskStation DS115: úsporný jednodiskový NAS

13.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Synology DiskStation DS115: úsporný jednodiskový NAS
Známý výrobce úložných systémů, společnost Synology, si připravil nový jednoduchý model NAS, DiskStation DS115. Ten je vybaven dvoujádrovým procesorem, ale pouze jednou šachtou pro pevné disky.
Díky tomu ale bude energeticky úsporný, protože jeden disk nebude spotřebovávat tolik energie. Tento NAS je určen pro uživatele, kteří nemají zájem o dvoudiskovou klasiku, na níž můžeme zprovoznit zrcadlící pole RAID 1. Ti se tak mohou obejít bez ochrany, která zapracuje v případě, že jeden z disků selže a samozřejmě budou mít k dispozici kapacitu pouze jednoho disku, i když dnes prodávané modely mají až 6 TB, přičemž NAS dle specifikací podporuje právě až 6TB disky. Nicméně mezi výbavou NAS najdeme také jeden port eSATA, což může znamenat, že s pomocí externího disku bychom mohli vytvořit pole RAID, ale to specifikace nepotvrzují. Mluví pouze o podporovaném typu RAID "Basic", což nám moc neřekne. Vedle eSATA tu pak máme ještě po jednom portu USB 2.0 a 3.0 plus otvor pro zámky Kensington.





NAS je vybaven procesorem MARVELL Armada 375 88F6720, díky němuž a Gb Ethernetu je schopen dosáhnout přenosových rychlostí až 111 MB/s při downloadu a 104 MB/s při uploadu, což znamená více než třetinový nárůst oproti přímému předchůdci DS115. Tím by měl být dosud stále prodávaný Synology DS114 s cenou 4500 Kč. Zde je potěšitelné, že nový model seženeme za stejnou cenu nebo i levněji.





Co se týče oné nízké spotřeby, pak po vypnutí disku si NAS vezme 5,44 W a v aktivním režimu pak 10,21 W, což skutečně není moc. Otázka je, jak moc nás bude rušit jeho zadní ventilátor. Ve specifikacích je uvedena hlučnost 18,2 dBA.

DiskStation DS115 je vybaven obvyklým systémem DSM (DiskStation Manager) verze 5.1, do nějž si budeme moci doinstalovávat různé aplikace a přehrávat multimédia třeba na televizorech s podporou DLNA či přes AirPlay nebo Chromecast. Pokud si chcete o tomto produktu zjistit více, můžete si otevřít odkaz na zdroj článku.

Zdroj: TZ Synology
reklama