reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology nabídne cenově přívětivý i výkonný NAS pro 2 disky

5.11.2013, Jan Vítek, aktualita
Synology nabídne cenově přívětivý i výkonný NAS pro 2 disky
Hned dva nové NAS servery řady DiskStation si připravila společnost Synology, která s nimi míří především do malých kanceláří a domácností. Jedná se o modely DiskStation DS214+ a DS214se, jež spojuje počet šuplíků pro pevné disky a použitý...
Hned dva nové NAS servery řady DiskStation si připravila společnost Synology, která s nimi míří především do malých kanceláří a domácností. Jedná se o modely DiskStation DS214+ a DS214se, jež spojuje počet šuplíků pro pevné disky a použitý operační systém DSM 4.3.





DiskStation DS214+ přichází v černém kabátku a jeho hlavní výhodou před DS214se je, že nese vedle dvou USB 3.0 také dva konektory RJ-45 gigabitového Ethernetu. Díky nim dokáže poskytnout přenosovou rychlost přes 200 MB/s při downloadu a přes 150 MB/s při uploadu dat, a to pomocí dobře známé funkce Link Aggregation, která kombinuje propustnost dvou ethernetových rozhraní. Je ale jasné, že tomu musí být uzpůsobena i naše síť.





Synology dále hovoří o šuplících, do nichž se disky instalují bez použití nářadí a dle očekávání je u nich podporována funkce Hot-Swap. V případě havárie jednoho z nich, pokud tedy máme data v poli RAID 1, bude stačit ten vadný prostě vysunout, nahradit čerstvým a nechat pak NAS, aby obnovil pole. DS214+ pak pohání dvoujádrový procesor ARM na 1,33 GHz, který má k dispozici 1 GB DDR3 RAM.

Jako OS je využit dle očekávání DiskStation Manager (DSM 4.3), jenž nabídne šifrovaný přenos dat při zálohování přes Rsync, HTTPS a VPN, LDAP Directory Server, Cloud Station, podporu iOS, Android a také už Windows Phone a další vlastnosti.





DiskStation DS214se má již o něco slabší výbavu, neboť mu chybí jeden port RJ-45 a také má namísto třech USB pouze dva, a to ve verzi 2.0. Jeho označení, respektive písmena "se" v něm znamenají "single-role edition", což znamená, že je určen pro uživatele, kteří potřebují NAS především pro jeden účel. Takový NAS pak nemá být moc drahý, což si Synology uvědomuje a nasazuje cenu 160 USD, čili v přepočtu asi 3100 Kč. To je na dvoudiskový NAS se systémem kvalit DiskStation Manager 4.3 (DSM 4.3) slušná cena.





Ve výbavě DS214se je 800MHz jednojádrový procesor ARM, jenž dle specifikací stačí na překročení 100 MB/s při downloadu dat, ovšem při uploadu dosáhne maximálně na 58 MB/s. Jeho funkce může být také Cloud Station, server pro zálohování dat nebo Digital Media Server (DMS) s podporou DLNA. Jeho jednoúčelovost tak vyplývá spíše z omezeného výkonu, který nebude stačit na to, aby server dokázal splnit více náročných úloh najednou.

Zdroj: TZ Synology
reklama