reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology uvádí 4diskový NAS i model do dlaně

29.4.2014, Jan Vítek, aktualita
Synology uvádí 4diskový NAS i model do dlaně
Společnost Synology si pro české zákazníky připravila dva modely NAS serverů, a to jednak čtyřdiskový DiskStation DS414j a vedle něj také Embedded DataStation EDS14, který připomíná spíše router.
Mámu tedy dva různé produkty společnosti Synology, a to jednak model DiskStation DS414j. Jde o celkem běžně vypadající NAS server, který je připraven pro čtyři pevné disky. Je tak určen pro domácnosti či malé kanceláře, které se nespokojí s dvoudiskovým řešením, a potřebují tedy větší kapacitu.





DiskStation DS414j jako první model série j přichází vybaven dvoujádrovým procesorem (taktován je na 1,2 GHz) a také rozhraním USB 3.0 pro připojení dalšího úložného zařízení. Výkon bude stačit na to, aby tento NAS nabídl rychlost downloadu až 112 MB/s a upload 80 MB/s, a to pomocí protokolu Samba. Dále zpráva mluví o funkci plovoucí desetinné čárky, která má zvyšovat celkový výkon procesoru, což by v překladu mělo znamenat, že tu máme koprocesor pro výpočty v plovoucí desetinné čárce, který pomůže třeba při zpracování fotografií a vytváření jejich miniatur.

Tento NAS má v plném provozu se čtyřmi disky dosahovat spotřeby pod 37 W a když se disky vypnou, spotřeba klesne na 8,5 W. Běží na něm samozřejmě systém DiskStation Manager. Další informace se dozvíte zde, přičemž tento model již má být stejně jako EDS14 již dostupný.





Synology Embedded DataStation EDS14 je tedy netradiční NAS s plochým tělem o rozměrech 125 x 125 x 31 mm, což je jednak jeho výhoda, ale pak se nelze divit, že se do něj nevejdou desktopové disky. On se do něj dle specifikací nevejde ani mobilní disk a popis hovoří o designu "bez ventilátorů a disků", který má být praktický a hodit se tam, kde není místa nazbyt. Nicméně bez úložného zařízení je tento NAS k ničemu, takže musíme k němu připojit buď kartu SDXC UHS-1 SD nebo nějaký USB disk, který připojíme na zadní USB 3.0 nebo USB 2.0 (jsou tu tedy celkem dva porty USB).

Výrobce dále mluví o teplotní odolnosti, neboť EDS14 může dle specifikací pracovat při okolní teplotě -20 °C až 50 °C. Dále je schopný pracovat se vstupním napětím 7 až 24 V, je kompatibilní s PoE splittery a podporuje 3G/LTE modemy. Vybaven je také 1,2GHz procesorem a k tomu 512 MB RAM, dvěma gigabitovými Ethernetovými porty a přenosové rychlosti dokáží plně vytížit kapacitu Gb Ethernetu. I zde je samozřejmostí DiskStation Manager a jím nabízené funkce. Více se dozvíte zde.

Cena modelu DiskStation DS414j se pohybuje kolem 8300 Kč s daní a Embedded DataStation EDS14 přijde na cca 5000 Kč.

Zdroj: TZ Synology
reklama