reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Team Group nabízí SSD QX s 15,3 TB pro spotřebitele

2.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Team Group nabízí SSD QX s 15,3 TB pro spotřebitele
Společnost Team Group obvykle nabízí produkty pro běžné spotřebitele a jejich sestavy a i nová SSD řady QX tomu odpovídají. Dle kapacity by to ale hádal opravdu málokdo, neboť tu máme pozoruhodných 15,3 TB. 
Kapacita 15,3 TB je opravdu nevídaná, alespoň co se týče maloobchodní nabídky SSD pro běžné PC sestavy. Když se podíváme na SSD, která si lze běžně koupit, pak narazíme i na desítky tisíc drahé modely, jejichž kapacita však končí zpravidla na 4 TB a jedinou výjimkou bude nejspíše Samsung 870 QVO se 4bitovými paměťmi a kapacitou až 8 TB, ale ten je stále ještě nedostupný. Společnost Team Group se tak rozhodla tuto nabídku řádně rozhodit. 
 
 
Její QX Extra Large SSD tak nabízí téměř čtyřnásobně vyšší kapacitu než jiné dnes dostupné modely pro běžné spotřebitele, a přitom jde na první pohled o běžné SSD v 2,5" formátu pro rozhraní SATA. 
 
Dle Team Group jsou zde přitom použity paměti 3D NAND s buňkami TLC, ačkoliv bychom uvažovali spíše právě o QLC stejně jako v případě Samsungu 870 QVO. A vzhledem k extra vysoké kapacitě lze očekávat také dlouhou výdrž. Počet mazacích a zapisovacích cyklů bude samozřejmě podobný jako u jiných SSD s TLC paměťmi, ale jde o celkový objem zápisu, který bude alespoň 2560 TB. Lze očekávat spíše víc, neboť v takovém případě jde pouze o cca 170 přepisů celého SSD. Ovšem ani toho běžný uživatel těžko dosáhne vzhledem k tříleté záruce. Však kdo by byl schopný zapisovat po tuto dobu v průměru 2,3 TB dat denně? Na druhou stranu, který běžný uživatel PC si také koupí 15,3TB SSD?
 
 
Coby 2,5" SSD pro SATA 6Gb/s nám QX z hlediska výkonu nenabídne nic výjimečného. Sekvenční čtení dosahuje 560 MB/s a zápis pouze 480 MB/s, a to i s využitím SLC cache a dle benchmarku CrystalDiskMark. Hodnoty ohledně IOPS ani nebyly zveřejněny, ale to v tomto případě ani nevadí a nedozvíme se ani nic o kapacitě DRAM bufferu. Dále tu máme podporu příkazu TRIM, NCQ, garbage collection, Wear-Levelling a ECC.
 
Zajímat nás ale bude především cena a společnost Team Group předem podotýká, že QX 15,3TB budou k dispozici spíše jen na objednávku, takže ačkoliv jsou výrobcem zařazovány do spotřebitelské třídy, v běžné nabídce obchodů je asi nenajdeme. Ale pokud ano, měli bychom se připravit na cenu 3990 USD.
 
Zdroj: Hexus.net


reklama