reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Technologie OLED - tak kde vězí?

9.12.2008, Pavel Kovač, článek
Technologie OLED - tak kde vězí?
LCD panely se pomalu blíží ke svému technologickému vrcholu, a tak se zraky upírají k technologii OLED. Ta slibuje spojení těch nejlepších vlastností z LCD a CRT a ještě jich spoustu přidává. Co vše se za posledních pár roků v této oblasti změnilo?

Využití OLED technologie


Samotná technologie má ambice nejen v počítačovém resp. vizuální technice, ale také jako například osvětlení místností. Protože jsou náklady na výrobu skutečně nízké, není problém vyrobit například desku na celý strop místnosti, která v případě potřeby bude svítit (samozřejmostí je plynulá regulace jasu). Takovéto osvětlení bude perfektně rovnoměrné po celé místnosti a nebude vrhat prakticky žádné stíny. OLED má teké velmi malou spotřebu, a tak může nahradit klasické žárovky. Na následujících obrázcích je jasně vidět rozdíl mezi bodovým osvětlení a v osvětlením plošným (právě takto osvětluje OLED).


Bodové osvětlení


Plošné osvětlení

Dnes se OLED využívají zatím pouze v mobilních telefonech (obvykle externí displej pro zobrazení času popř. volajícího). Jsou zde však již první vlašťovky v podobě OLED displeje na foťáku Kodak, nebo první pokusy o displej, obvykle se však jedná pouze o prototypy a neprodejné vzorky.


Budoucnost?


Jakým směrem se asi bude technologie OLED ubírat? To je v tuto chvíli opravdu těžké říci. Je možné, že zcela vytlačí LCD, CRT a ostatní zobrazovací zařízení (vyjma projektorů apod.). To se může velmi lehce stát, protože i přes svou krátkou životnost je cena velmi nízká. Možná se prosadí repasování, kdy dojde k výměně pouze samotné obrazovky a veškerá elektronika, plasty apod. zůstanou. Takováto výměna by mohla přijít na pár tisíc, a tak si zkrátka jednou za dva roky obnovíte obrazovku. Pokud by tomu skutečně tak bylo, jistě by se vyplatilo koupit pořádnou elektroniku, protože takový monitor vydrží klidně desetiletí. Na druhou stranu je tu možnost, že se OLED prosadí (to je už dnes zcela jisté), avšak za pár let se vynalezne jiná technologie, která OLED smete ze stolu dřív, než se tam stačí ohřát. To je však méně pravděpodobné, protože výrobci si musí nechat zaplatit vývoj, a tak s námi OLED jistě nějaký ten pátek bude a to i za cenu pozdržení lepší technologie. Je třeba si uvědomit, že technologie OLED je oproti LCD velmi mladá, a tak lze očekávat i nějaké ty začátečnické chybky u prvních modelů monitorů popř. televizí.

Osobně vidím v OLED pouze dva malé problémy. První je pouze softwarová regulace jasu (výrobci musí bezpodmínečně zpracovávat obraz alespoň 8-bitově, ale pro úpravy fotek spíš 10-bitově) a pak ona kratší životnost, kteoru však nejspíš vykompenzuje nízká cena.


Trochu uvolnění na závěr

Na závěr se podíváme na pár návrhů/pokusů o vzhled jak OLED, tak i LCD panelů.






Trocha extravagance nikoho nezabije...

Doufáme, že se na první OLED monitor těšíte stejně jako já...

Poznámka: nezapoměňte na další kapitolu, která se zabývá historií OLED technologie.
reklama