reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Technologie pro rok 2015: na co se můžeme těšit?

28.1.2015, Jan Vítek, článek
Technologie pro rok 2015: na co se můžeme těšit?
Veletrh CES konaný vždy v prvních dnech ledna je nejen výhledem do budoucna, ale také jistým shrnutím předchozího roku. V jeho průběhu se objevily nové technologie, které ukazují i na to, kam se spotřební elektronika a IT bude letos ubírat. Kam tedy?

Levná SSD na obzoru


Zatímco kapacita SSD se rozšiřuje a ceny za gigabajt jdou vytrvale dolů, v posledních letech to stále nebylo ono. Ovšem začátek letošního roku přinesl hned dvojitý příslib. Jednak se objevily nové modely SSD, které už mají i do mainstreamu přinést podstatně vyšší výkon než mají klasické modely pro rozhraní SATA 6 Gbps. A potom se prý můžeme těšit i na pokles cen pamětí NAND Flash, což zajistí především přechod výrobců na 14 - 16nm výrobní proces, díky čemuž klesnou náklady na výrobu.





Co se tedy týče cen a nákladů ohledně SSD, dle zprávy Wikibon máme právě v tomto a příštím roce zaznamenat velmi značný pokles cen za provoz úložišť založených na pamětech SSD, což se ale vztahuje k ceně za gigabajt vzhledem k energii, správě, nárokům na prostor či redukci uložených dat (zahrnuje třeba deduplikaci), čili tento údaj pochopitelně není moc relevantní pro běžné uživatele. Velmi ale zasáhne provozovatele cloudových úložišť a v důsledku samozřejmě i celý průmysl produkující úložná zařízení, na jehož konci jsme tedy i my.

Přímo o předpokládaném poklesu cen pamětí NAND Flash ale mluvil také generální manažer společnosti Apacer Technology, dle nějž se můžeme v druhé polovině tohoto roku těšit na výrazně levnější SSD. V USA by si tak zákazníci mohli pořídit 256GB SSD už za 70 dolarů a 128GB za 40 dolarů, přičemž dnes se ceny 256GB modelů na newegg.com pohybují kolem 100 USD (jde o ty levnější a méně výkonné, pochopitelně). Můžeme tak očekávat pokles cen téměř o třetinu, takže pokud u nás stojí nejlevnější 256GB SSD kolem 2800 Kč, na podzim by mohly být k dispozici za cca 1900 Kč. Záleží ale samozřejmě také na tom, kam se hnou měnové kurzy, s nimiž dnes necvičí pouze intervence České národní banky.


Výkonná SSD pro M.2 se konečně rozmnožila


To ale zcela jistě nebude případ rychlých SSD dostupných především pro rozhraní M.2. Na ty jsou už přinejmenším půl roku připraveny i desktopové základní desky, a přitom byly pro ně zatím k dispozici jen Samsung XP941 s maximálním výkonem 1 GB/s. Ty však v našich obchodech ani dnes téměř nenajdete a pokud ano, pak za 256GB verzi dáte 8600 Kč, což je cena, kterou zaplatí jen ten, komu na pár tisícovkách absolutně nesejde. Nicméně je zase pravda, že SSD v podobě karet pro rozhraní PCI Express jsou ještě dražší, i když obvykle také výkonnější. Jde ale především o to, že mezi SSD pro M.2, které ostatně využívají také linky rozhraní PCI Express, bude větší konkurence a svými vlastnostmi budou tlačit i na ceny klasických "kartových" modelů, jako jsou třeba RevoDrive od OCZ Storage Solutions. Ty jsou navíc založeny na více klasických kontrolerech (často SandForce SF-2280), jež kombinují svůj výkon v systému ve stylu RAID 0, zatímco malé karty pro M.2 využívají jen jeden kontroler, což by mohlo být i levnější.




Samsung SM951


Samsung na začátku tohoto roku přitvrdil a představil model SM951, který na rozhraní PCI Express 3.0 dosáhne propustnosti až 2150 MB/s. To je právě SSD, které dokáže i překonat modely OCZ RevoDrive 350 s maximem 1800 MB/s, ovšem zatím je k dispozici pouze pro OEM zákazníky a není běžně na trhu.





Dále můžeme zmínit Kingston HyperX Predator jako další rychlé M.2 SSD, které se bude prodávat i v podobě karet pro PCI Express, ale ty poslouží pouze coby redukce pro systémy, které nejsou vybaveny slotem M.2. V jejich případě můžeme očekávat datovou propustnost maximálně 1400 MB/s a kapacitu až 960 GB, což je zhruba stejné jako u Samsung SM951.




Toshiba Single Package SSD


Slušný výkon pak předvede také Plextor M7e, jehož maximum bude stejné jako u Predatoru, tedy 1400 MB/s. Své novinky má i společnost Toshiba, která představila tzv. Single Package SSD, čili velmi malou SSD kartičku s jednočipovým řešením (kontroler + NAND Flash) s kapacitou až 256 GB.




zbrusu nové pojetí hybridních disků od WD: 128GB SSD + SATA Express


Další výrobci budou jistě jako obvykle následovat, takže můžeme s nadějí doufat, že v tomto roce se trh s SSD konečně posune kupředu a ceny výkonných modelů se dostanou dolů. Můžeme ale jen hádat, co se stane s rozhraním SATA Express, které zůstává stále nevyužitelné. Jistým příslibem do budoucna je hybridní disk Western Digital, jehož prototyp byl prezentován letos na CES. Jedná se o 4TB pevný disk integrující v sobě 128GB SSD, a to vše komunikuje s počítačem pomocí rozhraní SATA Express. To využívá dvě linky PCI Express 2.0, které dohromady dávají propustnost 1 GB/s. WD má ale zatím k dispozici jen prototyp s SSD kontrolerem JMicron dělaným pro SATA 6 Gbps, který tak dosahuje pouze 550 MB/s.

V případě tohoto prototypu je tedy výhoda pouze ta, že jde o dvě zařízení v jednom, nic víc. Uvidíme tedy, zda další verze nepřinesou lepší vlastnosti, které by využily potenciál rozhraní SATA Express, jinak by šlo pouze o přešlapování na místě. A když už jsme se tedy dotkli i pevných disků, pak je třeba na závěr dodat, že rok 2015 by mohl a měl znamenat pokoření jednoho milníku, a sice 10 TB kapacity u desktopového disku. To by měla zařídit opět firma WD, ale Seagate není pozadu.
reklama