reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Technologie: S.M.A.R.T.

4.8.2003, Jan Vítek, článek
Technologie: S.M.A.R.T.
Již dlouho se setkáváme v popisech pevných disků s technologií SMART. K čemu nám vlastně slouží a je vůbec potřeba? Základní odpovědi najdete v tomto článku.
Kapitoly článku:
  1. Technologie: S.M.A.R.T.
  2. SMART a praxe
Podíváme se na technologii SMART v praxi. Pokud se chceme podívat na informace, které nám SMART nabízí, potřebujeme k tomu v prvé řadě pevný disk, který se SMART pracuje. Výrobce uvádí podporované technologie v popisu disku, občas SMART ale nahradí svým názvem, jako například Data Lifeguard od WesternDigital. Platí ale, že každý moderní pevný disk tuto technologii podporuje.  Dále je zapotřebí, aby SMART ovládala základní deska. Desky s AWARD i AMI BIOSem zapínají SMART podporu v sekci „Advanced BIOS Features“, kde zatrhneme volbu „HDD SMART Capability“, či podobnou. Některé moderní základní desky, například s čipovou sadou nForce2, tuto možnost v BIOSu nemají, ale SMART samozřejmě podporují. Jako poslední potřebujeme samotný software, který nám data z pevného disku zobrazí. Těchto nástrojů existuje celá řada.

Pro Windows je asi neznámější SiSoftware Sandra v poslední verzi 2003, která nám data ze SMART zobrazí v informační složce pod volbou ATA/ATAPI Information.



Informace, které nám Sandra a potažmo i jiné programy můžeme rozdělit na 3 skupiny.
    • Threshold – Prahová hodnota. Jestliže aktuální naměřená hodnota klesne pod tuto prahovou, disk už podle SMART není v kondici.
    • Maximum – Maximální naměřená hodnota
    • Worst – Minimální a tedy nejhorší naměřená hodnota
Jak je vidět, čím nižší je hodnota, tím větší je nebezpečí selhání. U některých položek, jako Spin-up time není hodnota až tak důležitá, jako to, jestli se postupem času zlepšuje, či zhoršuje.

Další aplikace pro prostředí Windows


Nakonec ještě jeden DOSový program - SMARTUDM (Freeware)

Ve své historii se technologie SMART dočkala několika vylepšení. Ve své první a druhé verzi SMART pouze předvídal poruchy monitorováním aktivit pevného disku a to analyzováním dat, která byla posílána operačnímu systému. Verze SMART III již nejen monitoruje, ale také se snaží preventivně zabraňovat poruchám detekováním a opravováním chybných sektorů. Také se neomezuje jen na data, která disk poskytuje operačnímu systému. SMART III testuje všechna data a všechny sektory v disku, aby zajistil bezchybnost chodu i tehdy, kde disk není zrovna používán operačním systémem.

Celkově je SMART velmi zajímavou technologií, ale také není všemocný. Existuje řada potíží, které dokáže včas detekovat a upozornit na ně, ale také existují nepředvídatelné události, které jsou buď nezjistitelné, nebo se objeví náhle. Údaje ze systému SMART také nejsou za všech okolností směrodatné. Pevný disk, který je podle údajů SMART již odepsán, může bez jakýchkoliv problémů fungovat ještě několik let a naopak. SMART tak najde využití spíše v podnicích, které svá data potřebují mít za každou cenu v bezpečí a každá pomoc je jim dobrá.

reklama