reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Teleprezence: jak si vychutnávat cizí krajiny bez cestování

29.4.2015, Jan Pánek, aktualita
Teleprezence: jak si vychutnávat cizí krajiny bez cestování
Snem mnoha lidí je procestovat svět, nyní se zde objevuje způsob, jak toho skutečně dosáhnou, ale jak zároveň neutratit velké peníze. DORA přináší řešení jen za použití VR headsetu Oculus Rift.
DORA (Dexterous Observational Roving Automaton čili chytrý pozorující a potulující se robot) je projekt, který umožňuje tzv. teleprezenci. To znamená, že člověk vnímá, jako by byl na dalekém místě, i když se nachází například v pohodlí domova.





Projekt je vyvíjen na University of Pennsylvania, tamější tým výzkumníků chce poskytnout lidem doslova pohlcující teleprezenci bez vycucnutí jejich peněženek. Technologicky se jedná o jednoho robota, který vše snímá a který se spárován s VR headsetem Oculus Rift, na který se z robota přenáší video.


Představení projektu od jeho tvůrců

Následně je headsetem snímána změna polohy hlavy uživatele, což se promítne v tom, že i robot natočí svou kameru podle těchto poloh. Celé se to děje skoro v reálném čase, latence je pouhých 70 milisekund, ale i toto číslo má ještě klesat s použitím modernějších technologií. Problém je, že když je latence příliš velká, uživateli může být nevolno, protože se v mozku časově rozchází informace z očí a z centra, které snímá pohyby. Podobné nevolnosti můžete zažít při čtení v autě nebo na různých závodních simulátorech.


Test odezvy systému DORA

Nasazení do produkce je sice ještě v nedohlednu, ale jakmile se tak stane, DORA slibuje virtuální prohlídky například v muzeích. Celkově je zajímavé, jak se může skloubit virtuální realita se skutečným světem.

Zdroj: Engadget
reklama