reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Teroristé vítězí, laptop si už do letadla do USA nejspíš nevezmete

29.5.2017, Milan Šurkala, aktualita
Teroristé vítězí, laptop si už do letadla do USA nejspíš nevezmete
Rizika teroristických útoků se zvyšují a britská i americká vláda se snaží tomuto čelit. Jedním z uvažovaných opatření je značné rozšíření zákazu převážení laptopů, tabletů a jiné elektroniky v příručním zavazadle.
Poněvadž jsou zde náznaky, že teroristé chtějí ve větší míře propašovat bomby do letadel v elektronice, která prochází v příručních zavazadlech, bylo už v březnu v USA zavedeno nařízení, které v některých případech neumožnilo vzít si takový přístroj s sebou do letadla. Týkalo se to některých letů z/do USA procházejících 10 americkými letišti, konkrétně šlo o lety z/do některých měst v Egyptě, Spojených Arabských Emirátech, Turecku, Kataru, Jordánsku, Maroku a Saudské Arábii. Zdá se ale, že nařízení bude v budoucnu rozšířeno.



Od Brian from Toronto, Canada (Delta 767-300 N1607B, Altair78) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], přes Wikimedia Commons


I když nic není definitivní, John Kelly z vnitřní bezpečnosti prohlásil, že něco takového je dost dobře možné a patrně se tak i stane. Pak by se týkalo všech mezinárodních letů do nebo z USA, nejen výše vybraných sedmi zemí. Nebylo by tedy možné mít v příručním zavazadle nejen notebook, ale i tablety nebo větší čtečky knih. Cokoli většího než smartphone by nebylo povoleno a muselo by jít do zavazadlového prostoru. Podobná opatření zavádí i britská vláda a je možné, že se další také přidají. Cestování na lehko bez příručního zavazadla tak bude obtížnější, pokud si s sebou budete chtít vzít i elektroniku. Některé aerolinky už proto uvažují o speciálních programech pro převoz elektroniky mimo příruční i klasická zavazadla.

Zdroje: fortune.com, money.cnn.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama