reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla má patrně první nehodu s novým "autopilotem" FSD Beta

14.11.2021, Milan Šurkala, aktualita
Tesla má patrně první nehodu s novým "autopilotem" FSD Beta
Kontroverzní systém Full Self Driving od Tesly má za sebou pravděpodobně první nehodu. Ta se měla odehrát v Los Angeles a systém měl dle výpovědi řidiče ignorovat dokonce i jeho zásahy pro odvrácení nehody.
Situace v systémech částečně autonomního řízení vozů Tesla je docela nepřehledná a ne každý "auopilot" je tímtéž. Spousta vozů má jen základní asistenty, které mohou být za příplatek doplněné o některé další asistenční funkce, pak tu ale máme také Full Self Driving, který je k dispozici jen vybraným řidičům v rámci betatestování. Zdá se, že tento systém má za sebou první nehodu v běžném provozu.
 
Tesla Model Y
ilustrační obrázek, autor: Saucy, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Mělo k ní dojít 3. listopadu ve městě Brea kousek od Los Angeles ve voze Tesla Model Y. Řidič vypověděl, že vůz s aktivním FSD Beta odbočoval doleva, ale přehnal to a měl tendenci vjet o jeden pruh více vlevo, tedy do protisměru. V polovině manévru měl vůz vydat varování a řidič se snažil vrátit auto zpět, ale podle jeho slov vůz i přes jeho snahu převzal kontrolu nad řízením. I když se nikomu nic vážného nestalo, vůz byl vážně poškozen na řidičově straně. Incident se dále vyšetřuje.
 
Připomeňme, že Tesla nyní neměla zrovna šťastný týden ohledně nehod jejích vozů. V pondělí u Cincinnati havarovala Tesla, která se po nárazu do stromu vznítila. Také se objevily výsledky vyšetřování nehody ze září, kdy se auto také vznítilo (a ne jednou) po nehodě a rovněž šlo o náraz do stromů. Předběžné výsledky vyšetřování hovoří o tom, že řidič vozu (20 letý mladík) toho dne několikrát závodil a překračoval povolenou rychlost. Těsně před nehodou projel křižovatku na oranžovou rychlostí 90 mph (145 km/h), přičemž povolená rychlost byla 30 mph (48 km/h) a žádná forma autopilota nebyla aktivní.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama