reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla má rekordní čistý zisk přes 1,1 mld. USD

27.7.2021, Milan Šurkala, aktualita
Tesla má rekordní čistý zisk přes 1,1 mld. USD
Společnost Tesla Elona Muska může opět slavit. I když jí mnozí predikovali brzký krach, firma předvedla další rekordní čtvrtletí. Je to dokonce poprvé, co se čistý zisk dle GAAP přehoupl přes hranici 1 mld. USD.
Elon Musk má další důvod k radosti. Jeho společnost Tesla už zdaleka není podnikem balancujícím nad propastí, ale velmi úspěšnou firmou. Zatímco ještě nedávno jí mnozí předpovídali naprosto jistý a brzký krach, nyní už bychom museli pátrat několik čtvrtletí zpět, kdy byla naposledy ve ztrátě (naposledy před dvěma lety v Q2/19). A to poslední (Q2/21), kterému se dnes budeme věnovat, je v mnoha ohledech rekordní. Je to totiž poprvé, co se společnosti podařilo vykázal čistý zisk vyšší než jednu miliardu USD. Konkrétně šlo dle GAAP o 1,142 mld. USD (non-GAAP dokonce 1,616 mld. USD). A to už v tom máme i odměnu pro Muska ve výši 176 mil. USD (bez ní by šlo o více než 1,3 mld. USD). Příjmy firmy pak činily 11,958 mld. USD, takže provozní marže firmy (bez odměny pro CEO) dosáhla na 11,0 %.
 
Elon Musk
 
Pro zajímavost, příjmy společnosti meziročně (proti Q2/20) vzrostly o 98 %. A pokud by někdo chtěl tyto výsledky přisoudit jako obvykle emisním kreditům, tak ty se na příjmech podílely jen 354 mil. USD, což je meziročně 17% pokles. I bez nich by měla Tesla zisk téměř 800 mil. USD. Je to tak současně první čtvrtletí, kdy zisk opravdu významně překonal příjmy z této kontroverzní položky (nebylo však první, kdy se tak stalo).
 
Tesla Gigafactory Berlin
Tesla Gigafactory Berlin
 
Pokud jde o prodeje aut, tak příjmy vzrostly na 10,206 mld. USD, což je meziročně 97% nárůst a hrubá marže z aut bez započtení dalších nutných provozních nákladů, které se taktéž podílí na finální ceně produktů, stoupla na 28,4 %. Mezi provozními náklady najdeme např. vývoj, který se na nich podílí částkou 576 mil. USD. Energetika přidala do příjmů dalších 801 mil. USD (+116 %), služby pak na 951 mil. USD (+95 %). Pokud vás zajímají Bitcoiny, tak ty má Tesla stále zhruba v hodnotě 1,3 mld. USD (v druhém čtvrtletí žádný Bitcoin neprodala).
 
Tesla Gigafactory Austin, Texas
Tesla Gigafactory Austin, Texas
 
Dalším rekordem bylo překonání produkce i dodávek více než 200 tisíc vozů za čtvrtletí. Celkem bylo dodáno 1895 Modelů S/X, což je 82% pokles, nicméně to je způsobeno nedávným faceliftem, kdy došlo k několikaměsíčnímu výpadku produkce. Modely 3/Y pak znamenaly 199409 vozů. Výrobní kapacita kalifornské továrny činí 100 tisíc Modelů S a X ročně, v případě Modelů 3 a Y jde o 500 tisíc vozů za rok. Šanghajská továrna přidává kapacitu 450 tisíc vozů a Tesla tak patrně brzy zaútočí na metu milion aut ročně. Berlínská a texaská továrna jsou stále ve výstavbě, nicméně u obou se nadále počítá se zahájením výroby Modelu Y ještě v tomto roce. Letos by tak Tesla mohla odhadem dosáhnout přes 900 tisíc vozů a je otázkou, zda se rozběhne produkce v nových továrnách natolik, že to bude už letos stačit na překonání milionu.
 
Tesla ale zdaleka není jen automobilkou. Instalovala solární panely s výkonem 85 MW (nárůst o 215 %) a úložiště o celkových 1274 MWh (+204 % díky několika Megapackům, tato oblast je ale hodně nestálá a výsledky v rámci čtvrtletí hodně závisí na tom, které velké baterie se kdy podaří dokončit). Stojí už 2966 Superchargerů (o 46 % více než před rokem) s celkem 26900 nabíjecími stojany (+49 %). Tesla dokončila testy výkonu a životnosti nových článků 4680, nyní je potřeba dořešit poslední kroky produkce (odstranění některých úzkých hrdel), než se přejde na velkosériovou výrobu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama