reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla se zbavuje radarů, autopilot Vision pojede jen z kamerových dat

26.5.2021, Milan Šurkala, aktualita
Tesla se zbavuje radarů, autopilot Vision pojede jen z kamerových dat
Automobilka Tesla uvádí systém Tesla Vision. Její systém autopilota už nebude využívat služeb radaru a nově se bude spoléhat jen na data z kamer. To ale dočasně přinese i několik ústupků a kroků zpět.
Zatímco většina společností, které vyvíjejí autonomní řízení, spoléhá na data z různých typů senzorů a kombinuje kamerová data, radarová i lidarová, Elon Musk už před nějakou dobou řekl, že LiDAR je cestou do záhuby a hloupé řešení. Nyní to vypadá, že se chce zbavit dokonce i radaru a jeho autopilot se má spoléhat výhradně na obrazová data z kamer. Automobilka tak oznámila na svých stránkách.
 
Tesla s autopilotem
 
Od května 2021 budou vozy Model 3 a Model Y pro severoamerický trh dodávány bez radarového systému. Systém Tesla Vision, jak se nyní nová verze technologií pro autopilota pracujícího jen s kamerami jmenuje, nicméně přinese i nějaká omezení. Automatické řízení bude omezeno na maximální rychlost 75 mph (121 km/h) a bude zde také větší minimální rozestup. Počítá se s tím, že při dodávkách vozů v následujících týdnech auta nebudou podporovat funkci Smart Summon a nouzové vyhýbání. Tyto funkce by se ale měly (podle všeho v průběhu léta) vrátit pomocí OTA updatů. Všechny další funkce autopilota budou dostupné podle toho, jakou verzi si zákazník objedná.
 
Pokud si zákazník objednal Model 3 nebo Model Y před květnem a bude mu už "přidělena" verze bez radaru, bude o tom informován. Modely S a X prozatím budou mít radary i nadále. Poněvadž se Modelů 3 a Y vyrobí mnohem větší množství, Tesla tímto získá velmi rychle velké množství dat potřebných k dalšímu ladění systému Tesla Vision, který spoléhá na kamery a neuronovou síť umělé inteligence.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama