reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla uvedla Full Self-Driving 9 Beta, venku jsou první testy

11.7.2021, Milan Šurkala, aktualita
Tesla uvedla Full Self-Driving 9 Beta, venku jsou první testy
Velmi dlouho očekávaná nová verze autopilota vozů Tesla přichází v betaverzi mezi běžné řidiče účastnící se betatestování. Na Internetu se rovněž objevila první videa, která novou verzi funkce otestovala.
Autopilot vozů Tesla se stále vyvíjí, nicméně na novou verzi jsme si museli počkat dost dlouho. Původně byla slíbena už v roce 2018 a nyní po 3letém zpoždění se dostává do stadia betatestu. Konkrétně jde o Full Self-Driving (FSD) 9 Beta, verzi 2021.4.18.12. Do aut participujících se řidičů se dostala v pátek o americké půlnoci (naše sobota ráno) a mnozí ji ještě tu noc vyrazili otestovat.
 
Interiér Tesly
ilustrační foto (interiér Modelu 3), autor: Leo Nguyen / CC BY-SA, přes Wikimedia Commons
 
Připomeňme, že nové verze autopilota se zbavují radaru a fungují výhradně na kamerových datech. Jak je vidět z testů zveřejněných na Internetu, autopilot funguje solidně, ale stále ne dokonale. Můžeme vidět např. přejíždění v pruhu do pruhu těsně před křižovatkou, takže zastavil vůz mezi oběma pruhy, zpomalovací prahy přejíždí trochu rychleji, než by bylo vhodné, nicméně na to, že jde o jízdu v noci, je to slušné. Lepší jsou i vizualizace, které ukazují to, co třeba (silnici, auta, chodce, semafory, ale ne další prvky).
 
 
Sám Elon Musk říká, že jim dlouho trvalo odstranit spoustu chyb, které autonomní řízení mělo, ale připouští, že tam jistě budou ještě další neznámé chyby, takže řidiči mají být paranoidní. V poznámkách k betaverzi Tesla dokonce zmiňuje, že "může udělat chybu v ten nejhorší okamžik" a vyzývá uživatele, aby opravdu dávali konstantní pozornost, byli připraveni zasáhnout, což se týká zejména odboček, kam není vidět, ale také na křižovatkách nebo úzkých průjezdech.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama